HomeRubriekenGastblogsBericht
voetnoot
Moeilijke taak informateur De Vries
Wim Keizer
01-08-2012
Informateur Ap de Vries, strateeg en tacticus, bekijkt in verkennende gesprekken welke coalities mogelijk zijn voor een breed gesteunde, nieuwe Regie in een toekomstbestendig Bibliotheekland. 
Komt er een task-force-coalitie van de VOB, het SIOB en BNL, die ondemocratische maatregelen gaat nemen? Of gaat BNL toch met de SPN, gesteund door de PDO-partijen, een lijstverbinding aan?
Moeilijke taak informateur De Vries
En wat willen de KB en de DBNL? Gaat de NBD wel meedoen?
Zijn er überhaupt in Bibliotheekland nog wel meerderheden te vormen? Moet De Vries een of andere gedoogconstructie niet uitsluiten? Het zal een hele toer worden om Bibliotheekland aan een nieuwe Regie te helpen.

In Bibliotheekland kennen we snelle, voornamelijk uit het bedrijfsleven afkomstige powerpoint-liberalen, die geloven in de maakbare digitale samenleving en vooral groei van (digitale) uitleningen voor ogen hebben. Verder zijn er personen die waarde hechten aan de inhoudelijkheid en de nuanceringen van lange teksten. We hebben te maken met alpha’s en bèta’s, progressieve conservatieven en conservatieve progressieven.
Complicatie is dat in alle groepen stromingen bestaan die geen behoefte hebben aan Regie uit Den Haag. Ook het idee dat er één beeldmerk moet zijn, wordt niet door iedereen onderschreven. Tenslotte hebben het Bonnefantenmuseum, het Rijksmuseum, het MuseumgoudA en Singer Laren ook niet hetzelfde logo.

De Vries betracht bij zijn informatiepogingen absolute radiostilte en praat niet met de pers, omdat elke mededeling de toch al wankele mogelijkheden op voorhand teniet kan doen. Het gevaar is levensgroot dat Bibliotheekland onbestuurbaar wordt. Naar verluidt deelt De Vries, om zijn kans op succes te vergroten, gratis door de VOB betaalde Nationale B-readers uit aan iedereen die maar mee wil doen aan de strategische VOB-sleutelprojecten 'Open Deuren': de Nationale Bibliotheekpas en de Nationale Bibliotheek Catalogus. Maar het is eigenlijk het intrappen van een open deur als we constateren dat een deel van Bibliotheekland niet gelooft dat meer Nationalisme de overleving van het land zal bevorderen. Ofwel, zoals VOB-adviseur Thomas van Dalen benadrukt: 'De directeur wikt, maar de wethouder beschikt. Zo is het nog steeds in dit land. Progressie maken in Bibliotheekland in tijden van digitalisering vraagt dus een intensief strategisch en tactisch samenspel tussen lokale en landelijke spelers.'

Bibliotheekland wil toekomstbestendig zijn, maar grote vraag is of iets dat echt toekomstbestendig is wel bestaat, daar de toekomst sowieso niet bestendig is: alles komt en gaat, vroeg of laat.

Wim Keizer


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie