HomeRubriekenGastblogsBericht
voetnoot
De bibliotheek: van generatie op generatie
19-10-2012
Als ik in de bibliotheek loop, herken ik kinderen met ouders die vroeger ook als kind de bibliotheek bezochten. Dat zegt iets over mijn leeftijd natuurlijk - ik zeg het zelf alvast maar - maar het zegt ook iets over onze organisatie. De helft van onze leden en bezoekers bestaan uit kinderen. Dat was vroeger zo en dat is nog steeds zo. Kinderen die vaak als ze zelf ouders zijn geworden hun eigen kinderen weer meenemen naar de bibliotheek. Van generatie op generatie.
De bibliotheek: van generatie op generatie
Hieruit blijkt hoe belangrijk het is om te blijven investeren in de jeugd, in iedere nieuwe generatie. Want iedere generatie is weer anders en groeit op in een andere tijd, met andere mogelijkheden, uitdagingen en wensen. Dit vraagt van de bibliotheek een flexibele houding, mee te willen bewegen met en in te springen op de wensen van de klant van vandaag én morgen. Relevant zijn voor iedere generatie.

Daarom hebben we in de bibliotheek van Makkum de landelijke bibliotheekformule ingevoerd. Voor de klant van nu, maar ook om een stevige basis te leggen voor de klant van morgen. Dat is zichtbaar aan de voorkant. Door een betere presentatie, een collectie die beter is afgestemd op de wensen van de klant, ruimere openingstijden en betere faciliteiten. De invoering van de formule is voelbaar tot diep in de organisatie. Het vraagt veranderingsbereidheid van de medewerkers op het gebied van service, klantgerichtheid en het onder loep nemen van bestaande afspraken en processen. Om mee te groeien op het pad van ontwikkeling en innovatie, voor de volgende generatie. En wat doen ze dat fantastisch!

Essentieel is de flexibiliteit van de formule en daarmee van de bibliotheek. Dat deze meegroeit met de tijd en zich blijft ontwikkelen, inspeelt op veranderende tijden, veranderende behoeften en ervoor zorgt dat de bibliotheek een belangrijke maatschappelijke meerwaarde levert en blijft leveren. Fysiek én digitaal. De kracht van de bibliotheek zit namelijk in de wisselwerking tussen de fysieke en de digitale bibliotheek, die moeten perfect op elkaar zijn afgestemd. Met de wensen van de klant als uitgangspunt.

Zo heeft de bibliotheek in Makkum, naast een prachtige bibliotheek voor nu, de basis gelegd voor de bibliotheek van de volgende generatie. Een bibliotheek die flexibel is en meegroeit naar weer de volgende generatie. Een bibliotheek bomvol de prachtigste verhalen, inspiratie en kwalitatieve informatie. Alles binnen handbereik van iedere burger van Fryslân en iedere klant van de bibliotheek. Zodat iedereen zichzelf kan ontwikkelen en kan opgroeien tot een zelfstandige, leesvaardige en goed geïnformeerde burger. En dit kan overdragen aan hun kinderen en kleinkinderen.

Zo levert de bibliotheek een duurzame bijdrage aan de maatschappij. Generatie op generatie.

Zie ook de fotoreportage met foto's van Bibliotheek Makkum.

Tekst: Ellen van Albada, directeur/bestuurder Stichting Bibliotheken SúdWest Fryslân
Foto´s: Eimer Wieldraaijer

In de aanloop naar de feestelijke bekendmaking van de Beste Bibliotheek van Nederland 2012, op 24 oktober a.s, zullen op deze website (in willekeurige volgorde) de komende tijd persoonlijke columns van de directeuren cq managers van de genomineerde bibliotheken gepubliceerd worden. Aangezien de verkiezing Beste Bibliotheek van Nederland dit jaar in het teken staat van het thema 'duurzaamheid' is hen gevraagd dit als uitgangspunt voor hun column te nemen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie