Duurzaamheid is hot. Duurzaam bouwen, duurzaam organiseren, duurzaam produceren. Geen wonder dus dat ook ons vakblad een issue maakt van duurzaamheid. Na eerder al een themanummer te hebben uitgebracht, agendeert de redactie het onderwerp nu ook bij de verkiezing van de Beste Bibliotheek van 2012.
De vraag, die de redactie aan de bibliotheekdirecteuren van de genomineerde bibliotheken stelde, luidde: schrijf een stuk over duurzaamheid, gerelateerd aan uw bibliotheek.
Tsja, zo’n verzoek moet even bezinken.
De eerste gedachte die bij me opkwam was: hoe belastend voor het milieu is mijn eigen organisatie eigenlijk? Kun je zeggen dat we duurzaam omgaan met energie in een organisatie waarvan de vestigingen ver van elkaar liggen, gebouwen soms gedateerd zijn en veelal niet ons eigendom? En hoe duurzaam is het als we nog altijd duizenden boeken per jaar inkopen en weer afschrijven, ten koste van een x-aantal bomen? En hoe milieubewust gaan we om met al die vergaderstukken die we produceren?
Met een stijgend gevoel van onbehagen trok ik de conclusie: er is qua duurzaamheid nog veel te winnen binnen de Bibliotheek Oosterschelde.
Maar de vraag bleef rondzingen in mijn hoofd. Want is dat nu de ultieme definitie van ‘duurzaam’? Al snel stuitte ik op een veel algemenere omschrijving: bestendig, van langdurige waarde. En van daaruit naar onze organisatie kijkend zie ik een ander beeld.
Want is de openbare bibliotheek niet bij uitstek een voorbeeld van zulke duurzaamheid? Al jaren voeren we een consistent beleid. Het doel: het bevorderen van de persoonlijke ontwikkeling van mensen, zodat ze als zelfredzame, betrokken burgers aan de maatschappij kunnen deelnemen. Met onze activiteiten leveren we, als betrouwbare partner voor gemeenten en onderwijsinstellingen, waarde voor onze lokale omgeving.
We combineren oude en nieuwe media, beoordelen zowel fysiek als digitaal op hun unieke verdienste en zetten ze overwogen in. Niet om modieus te zijn, maar ten dienste van ons uiteindelijke doel: inspireren tot ‘kennis-maken’.
We benutten de vakkennis van een veelkleurig team van medewerkers om die media van context te voorzien. Zo brengen we vergeten (literatuur)schatten opnieuw aan het licht, door ze verrassend te presenteren. We leggen verbanden tussen onze collecties en andere cultuuruitingen.
En elke keer dat een van onze leesconsulenten een basisschoolleerling weet te inspireren tot een bijzondere leeservaring, draagt dat bij aan een duurzame samenleving! Een samenleving van mensen die in staat zijn om zelf te bepalen wat van langdurige waarde is.
Dat alles overwegend kon ik niet anders dan mijn eerste conclusie herzien. Qua duurzaamheid is er veel te verliezen in de Bibliotheek Oosterschelde...
Zie ook
de fotoreportage met foto's van Bibliotheek Heinkenszand.
Tekst: Jannie van Vugt, directeur Bibliotheek Oosterschelde
Foto´s: Eimer Wieldraaijer
In de aanloop naar de feestelijke bekendmaking van de Beste Bibliotheek van Nederland 2012, op 24 oktober a.s, zullen op deze website (in willekeurige volgorde) persoonlijke columns van de directeuren cq managers van de genomineerde bibliotheken gepubliceerd worden. Aangezien de verkiezing Beste Bibliotheek van Nederland dit jaar in het teken staat van het thema 'duurzaamheid' is hen gevraagd dit als uitgangspunt voor hun column te nemen.