HomeRubriekenGastblogsBericht
voetnoot
Vernieuwing begint bij dromen
Rob Bruijnzeels
06-05-2013
Een paar weken geleden bezocht ik BibliotheekPlaza, het jaarlijkse evenement van onze collega’s van ProBiblio. Met The Switch als thema werd een aantrekkelijk en leerzaam programma aangeboden. Binnen zes uur word je prettig bijgepraat over nieuwe trends in onze samenleving en raak je geïnspireerd; een prestatie waar anderen zelfs gedurende drie dagen niet in slagen.
Vernieuwing begint bij dromen
Een van de sprekers was Rob Adams, directeur van het marketingbedrijf Six Fingers, die een oproep deed om creatief ‘vreemd te gaan’ en je te onderscheiden door branchevreemd te innoveren. Het was een mooi en goed verhaal, omdat het één groot pleidooi was voor creativiteit en werkelijk cultureel ondernemerschap. Weg van de wereld van dichtgetimmerde en geestdodende businessplannen en systeemdenken - en dat is iets waar wij in onze sector grote behoefte aan hebben. Adams besloot zijn betoog met een prachtig filmpje Vernieuwing Begint bij Dromen en het motto daarvan raakte mij persoonlijk: verander wat jij belangrijk vindt en je leven zal volgen. Want dat filmpje gaf precies aan hoe ik mij de afgelopen maanden voelde en voor één keer wil ik het hier dus over mezelf hebben.

Vernieuwing begint bij dromen

Naast het schrijven van deze column, doe ik nog een paar dingen om de kost te verdienen. Zo ben ik de laatste jaren bezig geweest met de opzet van en het leiding geven aan de LibrarySchool. Dat is een initiatief dat draait om leren, werken en innoveren, waarmee we iets willen betekenen voor de inhoudelijke vernieuwing van ons mooie vak. Met heel veel enthousiasme en betrokkenheid van binnen en buiten de bibliotheekwereld werd samen met de Open Universiteit een prachtig curriculum gemaakt. Negen studenten begonnen in september 2011 aan hun basisjaar en zeven daarvan presenteerden in september van het afgelopen jaar hun meesterproef. Dat was een memorabel moment, dat - wat mij betreft - perfect het bestaansrecht en de kwaliteit van de School markeerde. Daarnaast organiseerden wij geregeld bijeenkomsten voor een groter publiek, met als hoogtepunt een masterclass van ‘Library-innovator nr 1 David Lankes. Mede daardoor kon de School de afgelopen periode rekenen op een aantal geïnteresseerde en trouwe volgers in binnen- en buitenland.

Toch is het nog niet echt gelukt om de School tot een vaste waarde te maken. Het aantal aanmeldingen van studenten bleef onder de verwachting, waardoor wij nog niet met een nieuwe leergang kunnen beginnen. Dat is ook een kwestie van geld, want de School draait grotendeels op de ‘collegegelden’ met daarnaast NBD Biblion als een uitermate genereuze, betrokken en betrouwbare sponsor. Maar wij hadden gewoon pech dat de School geboren werd in een tijd van landelijke reorganisaties en grote bezuinigingen op lokaal bibliotheekwerk.

De vraag is nu hoe het verder moet met de School en - in het kielzog daarvan - met mijzelf. Om met dat laatste te beginnen: indachtig het motto van het filmpje ‘Verander wat jij belangrijk vindt en je leven zal volgen’ heb ik besloten om per 1 juni te stoppen met mijn werkzaamheden voor de School. Ik heb het met veel plezier gedaan, maar ik vind het nu hoog tijd worden om iets anders te gaan doen met mijn leven. Waarom? Het laatste jaar stond voor mij vooral in het teken van acquireren en overtuigen en eerlijk gezegd: daar heb ik geen tijd (meer) voor! En daar komt een heel ander, praktisch argument bij: ik ben oud genoeg (ouder zelfs dan Wim Keizer) om gebruik te kunnen maken van VUT en pensioen. Dat zijn eigenlijk verworven (voor)rechten uit een vorige eeuw en ik heb lang nagedacht over de vraag of ik dat wel wil. Ik heb het uiteindelijk gedaan, omdat het mij de facto financieel onafhankelijk maakt, waardoor ik echt kan kiezen voor wat ik nú belangrijk vind. Want ik heb gemerkt dat je ongeduld toeneemt naarmate je ouder wordt. En er is nog veel te doen!

Ik stop dus niet met werken; integendeel. Ik stop met de School om tijd vrij te maken voor nieuwe avonturen. Op andere plaatsen en gedeeltelijk in andere landen. Ik ga via Rogues verder met het organiseren van inspiratiereizen, samen met Bibliotheekblad. Ik ga door met dromen, het schrijven van columns en artikelen in de vakpers en het geven van lezingen en workshops. En ik krijg meer tijd om werk te maken van het Ministerie van Verbeelding. In dit leukste ministerie van het land werken wij aan concrete, innovatieve concepten voor toekomstig bibliotheekwerk. Over een maand of negen kunt u het resultaat van dat werk bewonderen in de Chocoladefabriek in Gouda, een spannend nieuw concept waarin onder andere bibliotheek en archief samen vorm gaan geven aan een creatieve en inspirerende toekomst.

Ik verheug me erg op een volgende stap in mijn leven en hoop dat mijn dromen uitkomen. En de LibrarySchool? Daar blijf ik ook van dromen, want vernieuwing begint bij dromen en sommige dromen komen uit. Ook zonder mij!

Rob Bruijnzeels


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (4)

Edwin
7-5-2013 02:21
Hoi Rob,

Jammer om te lezen dat Library School niet kon worden wat je er van hoopte/droomde, maar goed dat je luistert naar je hart! Veel plezier met dat wat komen gaat! 
Marina
7-5-2013 17:03
Bedankt Rob, voor al jouw inspiratie, passie en deskundigheid... gelukkig blijf je ondanks je pensioen nog zichtbaar in de bibliowereld. Jouw dromen en verbeelding hebben de bibliotheken en de sector een stukje mooier gemaakt!
Wim Keizer
7-5-2013 18:50
Artikel 70 lid f van de CAO Openbare Bibliotheken zegt dat “het dienstverband eindigt indien de werknemer de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en wel met ingang van de dag waarop hij aanspraak krijgt op een uitkering krachtens de Algemene ouderdomswet, dan wel de eerste dag van de maand daarop, in het bijzondere geval dat de werknemer:
- is geboren voor 1950, en
- deelnemer was aan het Pensioenfonds Openbare Bibliotheken op 31 december 2005, en
- aanspraken kan ontlenen aan het overgangsreglement van het Pensioenfonds Openbare Bibliotheken.”

Of je nou gewoon wilt blijven werken of niet, zo’n CAO-artikel is natuurlijk een aanleiding tot bezinning en die kan leiden tot een Switch. Zo ook bij jou, Rob. Dat je in elk geval nog maar vele mooie columns mag maken en studiereizen organiseren!

Ik ben inderdaad iets jonger dan Rob. Ik voorzie het tekenen van de akte van abdicatie als ambtelijk secretaris eind april 2014, maar openbaar maken van wat niet besloten hoort te zijn, alsmede opgedolven, rondzwervende of in wazige teksten verborgen content contextualiseren voor Bibliotheekblad en Bibliotheekblad.nl valt daar niet onder. ;-)

Ynez Nelissen
4-6-2013 09:37
Nieuwe Ronde, nieuwe kansen Rob!

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie