De iPad als boekvervanger?
Britt Derks
28-05-2013
De laatste tijd zijn ze steeds meer in het nieuws. Dé nieuwe iPads, die hét item zouden zijn van 2013. Door de snelgroeiende technologie is er al veel vervangen door de iPad. Ik ontken niet dat de iPad erg handig is en zo zijn functies heeft, maar een boekvervanger moet het niet worden.
Veel jongeren zullen het handig vinden om in plaats van boeken een iPad mee naar school te nemen. Maar is het naast praktisch ook effectief? Jongeren zullen door het gebruik van de iPad sneller afgeleid worden. Ze zullen de digitale leerstof sneller wegklikken om te kijken of ze berichten hebben op Facebook, of om een spelletje te spelen. Bovendien is de iPad niet zo handig als hij lijkt. Als de stroom opraakt, of als hij per ongeluk in het water valt, heb je er niks meer aan. Daarentegen heeft een boek geen stroom nodig en als het in het water valt, heb je naast gedroogd, kronkelend papier nog een prima boek om te lezen.
Daarbij komt dat de iPad blauw licht uitstraalt. Dit onnatuurlijke licht vermindert de productie van het slaaphormoon. Hierdoor wordt het slaapritme van de mens verstoord. Mensen komen moeilijker uit bed en moeten overdag vaker gapen. Dit concludeerde de Nederlandse Vereniging voor Slaap/Waak (NSWO) in een onderzoek naar het effect van de iPad op het slaapritme van de mens. Slaapdeskundigen adviseren zelfs om ’s avonds voor het slapen gaan een boek te lezen in plaats van op de iPad te lezen.
Bovendien kun je op een iPad zoveel boeken downloaden als je wilt, maar ieder nieuw gedownload boek verkleint de kans om de andere boeken nog uit te lezen. Het gaat dus niet meer om welk boek je leest, maar om hoeveel boeken je op je iPad hebt staan. Daarnaast denk je er niet aan om te gaan lezen of te gaan studeren als je een iPad ziet. Je zult eerder de neiging hebben om iets op te zoeken of om nieuwe apps te downloaden.
Natuurlijk zal de iPad als boekvervanger ook voordelen hebben. Zo zouden er minder bomen gekapt hoeven worden, waardoor papierverspilling wordt tegengegaan. Maar is de iPad wel milieuvriendelijker dan een boek? Apple beschrijft de iPad als een heel milieuvriendelijk apparaat, maar uit onderzoek blijkt dat dit helemaal niet zo is. Naast het feit dat de iPad veel schadelijke stoffen bevat, staat de vervuiling van één iPad gelijk aan de vervuiling van tienduizenden printjes van een boek. Daarnaast gaat de iPad niet zo lang mee als een boek. Als de iPad pas vier jaar lang meegaat, kun je eigenlijk al weer een nieuwe kopen, omdat de software te oud is voor de nieuwere apps. Een boek is in vergelijking met de iPad dus veel eerlijker en ecologischer.
Of de iPad dan ook echt een boekvervanger zal worden, is nog maar de vraag. Tegenover ieder voordeel van vervanging door de iPad staan talloze nadelen. Natuurlijk zijn er ook mensen die het liefst hebben dat de iPad alles zal vervangen. Maar echte leesliefhebbers hebben liever een echt boek in handen dan koud, zwart metaal.
Voor mij zal de iPad nooit voldoen aan de kwaliteiten van een boek en zal dus ook nooit een boekvervanger worden.
Britt Derks
Britt Derks (16 jaar) is medewerkster bij de Schunck* Bibliotheek in Heerlen.
Reacties op dit artikel (4)
agnes klitsie
28-5-2013 16:42
Dag Britt, ik zit veel achter de balie en hoor eigenlijk altijd hetzelfde verhaal, of ze nou 80 of 18 zijn, iedereen wil een boek! De fysieke bibliotheek blijft dus belangrijk.
Miriam
1-6-2013 15:57
En inmiddels komen 20 mensen op mijn presentatie over ebooks af, waarvan er 12 al een e-reader hebben en gebruiken. Natuurlijk hoor je aan de balie dat mensen een echt boek liever hebben, de anderen komen niet meer.
Wat die e-reader bezitters het liefste hebben? E-books via de bibliotheek.
Jan Crienen
12-6-2013 16:20
Over, ongeveer, 6 jaar voorzie ik een verzoek van een kamerlid voor het houden van een parlementaire enqute over het echeck van de invoering van de iPad en de negatieve gevolgen voor de schrijf- en taalvaardigheid van de kinderen

Steven
30-9-2013 20:46
Mijn naam is Steven Bogaerts, en in België en Nederland ben ik een thrillerauteur. Zelf ben ik, in alle eerlijkheid nogal een Apple-fan. Het gebruiksgemak, samen met de gratis App iBooks, is ongekend. Zo heb ik m'n eigen thrillers al deels ter beschikking gesteld als e-boeken.
De vraag van lezers die je altijd vreest: “Ja maar, Steven, waar kan ik dat boek van u nog krijgen? Die laatste is echt leuk, maar ik wil beginnen bij het begin..” Of deze uitspraak van een uitgever aan een beginnend schrijver: “Neen, sorry, u schrijft zeer goed, maar het genre dat u schrijft is niet commercieel genoeg om rendabel te zijn om uit te geven. Toch wens ik u veel succes.”
Zelf heb ik een oplossing proberen te maken voor dit alles: http://www.boekboek.com was hierop het antwoord: Het is zo handig als je met de volgende Boekenbeurs of wanneer je in een winkel zit te signeren rustig kan zeggen: “Al de vorige boeken zijn beschikbaar op BoekBoek”.
Ook kan je je eigen lezers een service bewijzen: koop een kwaliteits-e-boek, zonder beperkingen, voor een tenminste réalistische e-prijs. Op onze Facebook-pagina krijgen we alvast positieve feedback op deze positiename: gun de lezer z'n vrijheid en hij respecteert je.
En wat is mijn standpunt over DRM? DRM staat voor "Digital Rights Management". Eigenlijk gaat het niet over jouw wettelijke rechten als consument, maar over een inperking van jouw rechten als lezer door een derde partij. Doel? Illegaal kopiëren vermijden door de industrie... Apple had oorspronkelijk in iTunes op hun muziek een zware DRM-beveiliging. Onder de druk van klanten liet Apple begin 2009 de DRM-beveiliging vallen op muziek. Hopelijk leert de boekenindustrie dit ook, net zoals wij al met BoekBoek dit doen. Respecteer je lezer.
Mijn persoonlijke lievelingsmanier van boeken te lezen is tweevoudig: iPad voor de luxe, heerlijk dat backlight, en voor lange tijd zonder stroom ben ik ook een extra e-ink-e-reader in de winkel gaan halen: de Sony TRS-P2. Een leuk dingetje, maar wel beperkter als je een luxe-ding zoals een iPad gewoon bent :)
In elk geval, in onze lage landen staan we nog aan de wieg van de e-boeken. Benieuwd wat de toekomst brengt.