HomeRubriekenGastblogsBericht
voetnoot
Jan van Bergen en Henegouwen: ‘De nieuwe bibliothecaris is een levenskunstenaar'
26-08-2013
Jan van Bergen en Henegouwen is in veel opzichten een klassieke bibliothecaris. Zijn kennis van de collectie en zijn parate kennis in het algemeen zijn legendarisch. En dan gaat het niet alleen om fictie en non-fictie, maar ook op het gebied van popmuziek, kunst en cultuur weet hij ontzettend veel. Niet voor niets wordt Jan door diegene die hem namens collega’s nomineerde genoemd als ‘iemand die het vak van bibliothecaris tot in de puntjes beheerst’.
Jan van Bergen en Henegouwen: ‘De nieuwe bibliothecaris is een levenskunstenaar'
Wat hem daarnaast bijzonder maakt, is dat hij niet stilstaat. Door zijn honger naar verhalen, in welke vorm dan ook, blijft hij zich ontwikkelen en is hij gretig op zoek naar nuttige toepassingen van nieuwe media in het bibliotheekwerk. En als hij het uit zichzelf al niet doet, houden zijn vrouw en vier zoons, Daniël 19, Simon 16, Abel 14 en Elias 8 jaar, hem wel bij de les!

De vader van Jan was journalist en een echte nieuwsjager. Jan ging vaak met hem mee naar de krant, op stap naar brandjes of culturele activiteiten. In het gezin werd veel gelezen en muziek gemaakt en die culturele voedingsbodem maakte dat Jan vanaf de puberteit een fanatieke lezer en muziekluisteraar is. Met de bibliotheek kwam hij in aanraking door zijn vervangende dienstplicht, die hij vervulde in de bibliotheek van Hellevoetsluis. Zelf zegt hij daarover: ‘Alles waarvan ik hield en waar ik mee bezig was, kwam in één klap samen in het vak bibliothecaris.’ Jan had zijn bestemming gevonden. Vanwege zijn brede belangstelling overwoog hij eerder journalist te worden, maar de stress die dat vak met zich meebracht schrok hem af. Na zijn diensttijd bleef hij parttime werken en volgde hij de POBOB in Tilburg.

Sinds 1988 werkt Jan in verschillende functies bij de Bibliotheek Schiedam. Op 1 september 2013 is hij er 25 jaar in dienst! Dat honkvaste verklaart hij onder andere door de keuze die hij samen met zijn vrouw Hanske heeft gemaakt om werk en zorg eerlijk te delen: als de één werkt, is de ander thuis. Sinds de geboorte van hun oudste zoon - lang voordat de ‘papadag’ was uitgevonden - zorgen zij samen voor hun kinderen en het inkomen. In het werk was en is hij nauw betrokken bij de collectievorming. Door zijn verbondenheid met de stad en zijn belangstelling voor maatschappelijke en culturele ontwikkelingen is hij een belangrijke factor in de externe contacten en de samenwerking met anderen. Sinds afgelopen jaar is de Bibliotheek Schiedam een nieuwe richting ingeslagen. Met ‘De Verdieping’, waar allerlei activiteiten plaatsvinden waarbij de collectie ondersteunend is, presenteert zij zich met nadruk als spil van de lokale informatievoorziening. Samen met allerlei instellingen brengt de bibliotheek in praktijk dat zij er niet alleen is voor alle inwoners, maar dat ze vooral ook van alle Schiedammers is. Met zijn enthousiasme, kennis en uitstraling speelt Jan van Bergen en Henegouwen een belangrijke rol in deze ontwikkeling.

Inspiratie vindt Jan vooral bij zijn gezin, bij (lokale) kunstenaars en bij vakgenoten die hun vak met bevlogenheid en creativiteit uitoefenen. Jan was een grote fan van het Goudklompjesproject, waar die eigenschappen volop zichtbaar waren. Kennis is één kant van de zaak, maar om met Jan te spreken: ‘De nieuwe bibliothecaris is een levenskunstenaar.’

Voor een videoportret van Jan van Bergen en Henegouwen, zie hier.

Tekst: Wendy de Graaff

Vanaf 13 augustus worden de drie kandidaten voor de verkiezing Beste Bibliothecaris 2013 middels geschreven en gefilmde portretten (in willekeurige volgorde) aan u voorgesteld. Vanaf 2 september tot 2 oktober kunt u vervolgens via deze website uw stem uitbrengen op de kandidaat van uw keuze.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Marjon Vink
11-9-2013 09:20
Het is met Jan goed van gedachten wisselen over de uiteindelijke dingen van het leven!

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie