HomeRubriekenGastblogsBericht
voetnoot
Fitness
Marina Polderman
10-09-2013
Sinds het begin van dit jaar doe ik aan fitness. Jij? Op fitness? Ik had wat uit te leggen. Vaak kreeg ik een verbaasd gezicht als ik vertelde dat ik het eigenlijk gewoon hartstikke leuk vind.
Fitness
Een van de mooiste dingen vind ik nog wel dat je in een omgeving komt met andere types dan de mensen in je ‘eigen’ kring. Je ontmoet allerlei mensen, stereotiepe krachtpatsers, oude mensen die het als een verzetje zien om de dag door te komen, huisvrouwen die de bevallingskilo’s er weer af trainen. Je hoort er muziek die je zelf niet zo snel zou opzetten. En je kijkt flarden van uiteenlopende tv-programma’s waar je zelf helemaal nooit naar kijkt. Het toevallige gesprekje met de persoon naast je op de loopband of in de kleedkamer leert me elke keer weer hoe verschillend mensen zijn en hoe belangrijk het is dat je altijd open staat voor mensen die anders zijn dan jijzelf. Zodra ik de deur van de fitness weer uit loop, voel ik me vaak geweldig verrijkt. Fitness voor het lichaam is tegelijk ook een beetje fitness voor de geest.

Wat we ons nog te weinig realiseren, is dat wij als bibliotheken net als de sportschool ook zo’n prachtig divers publiek als ledenbestand hebben. Ik hoef het hier eigenlijk niemand te vertellen. Een middagje zitten in een willekeurige bibliotheek en je beseft hoe prachtig gevarieerd ons publiek is. En op een of andere manier heb ik het idee dat we daar best iets meer mee mogen doen.
Bij de Westfriese Bibliotheken hebben ze dat goed begrepen. In de zomer zag ik een bericht voorbijkomen waarin een oproep werd gedaan om een van de gezichten van de bibliotheek te worden: ‘Wij zijn op zoek naar mensen die model willen staan voor een promotiecampagne die loopt van oktober 2013 tot en met maart 2014. De campagne heeft als doel om de verschillende (digitale) mogelijkheden van de Bibliotheek zichtbaar te maken. Om de campagne letterlijk een gezicht te geven, willen wij portretfoto’s gebruiken. Daarvoor zijn wij op zoek naar leden die het leuk vinden om hier als model aan mee te werken. De foto’s zullen gedurende de campagne gebruikt worden op o.a. affiches, posters en in het gehele werkgebied van de Westfriese Bibliotheken en op de website te zien zijn. Wij zoeken: 1 kind (j/m) in de leeftijd van 1 tot 5 jaar, 1 kind (j/m) in de leeftijd 6 tot 14 jaar, 1 persoon (m/v) van 18 t/m 25 jaar, 2 personen (m/v) van 26 t/m 50 jaar en 1 persoon (m/v) van 65 plus.´

Ik vind dat een prachtig voorbeeld van laten zien wie je publiek is en hoe gevarieerd het gezelschap eigenlijk is dat de bibliotheek bezoekt en gebruikt. Het is een idee dat absoluut door meer bibliotheken opgepakt kan worden. We mogen ons publiek echt wat meer gaan laten zien. Letterlijk, in dit geval. Op foto’s, in filmpjes, op onze websites.

Met de komende Nederland Leest-campagne in aantocht lijkt het me bijvoorbeeld een geweldig idee om nu eens een paar filmpjes te gaan maken in bibliotheken en te vragen aan willekeurige bezoekers waarom ze lezen en welke rol de bibliotheek voor hen daarbij speelt. Ik heb zo’n vermoeden dat er heel diverse antwoorden gegeven zullen worden. Maar zeker zullen meerdere antwoorden vallen in de categorie ‘fitness voor de geest’. Want dat is iets wat de bibliotheek biedt als geen ander instituut. Het oprekken van het empathisch vermogen, het stretchen van gedachtegangen, het verrijken van de ziel. We mogen echt meer laten zien dat we daar als bibliotheek voor veel mensen een bijdrage aan leveren.

Ja, de sportschool als fitness voor het lichaam en de bibliotheek als fitness voor de geest. Wie weet zouden sportscholen en bibliotheken in elkaar wel eens een mooie samenwerkingspartner kunnen vinden. Een gezonde geest in een gezond lichaam, zo was het tenslotte toch?

Marina Polderman

Overigens is de New York Public Library enige tijd geleden gestart met de zogeheten NYPL Photo Booths, fotohokjes in de bibliotheek waar bezoekers uitgenodigd worden een foto van zichzelf te maken. De foto's worden vervolgens automatisch op een speciale Flickr-pagina geplaatst, samen met een vermelding van de reden voor het bibliotheekbezoek. (Zie ook dit artikel.)


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (5)

tryntsje van vessem
12-9-2013 23:57
 wat een leuke insteek, Marina! ben zelf een fanatieke sporter en fitnesser en als nieuweling na een verhuizing in deze sportschool ervaar ik ook de keur aan diverse soorten sporters/mensen. en ja, die vind je ook in de bibliotheek. laat ik nou vandaag net een vraag hebben ontvangen van iemand die "iets met de bibliotheek" wil organiseren bij een jubileumjaar van "de sportman/vrouw van het jaar" in een gemeente van mijn werkgebied! ik zal haar meteen jouw gastblog toesturen. dat is voer voor een brainstormsessie.
Marina
13-9-2013 10:38
Wat leuk, Tryntsje, mooi hoe dingen soms zo kunnen samen vallen!
Rob Bruijnzeels
14-9-2013 17:07
Je wordt op je wenken bediend: een paar jaar geleden deed ik een project met de Desifn Academy in Eindhoven: What if. Dat leverde o.a. dit mooie idee en filmpje op: http://www.youtube.com/watch?v=uck6vtk4GUA
Jan Collet
16-9-2013 15:35
Twee jaar geleden hebben bibliotheken in Vlaanderen bezoekers gevraagd wat zij "te danken hebben" aan de bib. Van deze getuigenissen hebben wij in Kalmthout bijvoorbeeld vijftig mooie posters gemaakt en opgehangen in de bib (http://goo.gl/BL6WKK). Bezoekers herkenden familieleden of buren, waardoor de betrokkenheid bij de bib serieus verhoogde. Neem hier een kijkje voor de affiches (http://goo.gl/cecls0). 

Twee jaar geleden hebben bibliotheken in Vlaanderen bezoekers gevraagd wat zij "te danken" hebben aan de bib. Ook de bib van Kalmthout is toen 
agnes klitsie
17-9-2013 11:21
Leuke column! Agnes

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie