HomeRubriekenGastblogsBericht
voetnoot
Stemming Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel geopend
12-10-2013
Met ingang van vandaag is de stemming geopend voor de verkiezing Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel. De stemperiode loopt tot en met vrijdag 15 november. Op 18 november wordt bekendgemaakt welke bibliotheken hun achterban het best hebben weten te mobiliseren.
Op 13 september werd tijdens het
VVBAD-cLogo Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brusselongres Informatie aan Zee bekendgemaakt welke 22 openbare bibliotheken de longlist gehaald hebben en daarmee meedingen naar de titel van Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel 2014.

Op de longlist staan 22 openbare bibliotheken uit heel Vlaanderen en Brussel:
Provincie Antwerpen: Kalmthout, Bornem, De Poort (Berchem), Puurs,
Provincie Limburg: Bree, Houthalen-Helchteren, Lommel, Beringen
Provincie Oost-Vlaanderen: Herzele, Zottegem, Moerbeke
Provincie Vlaams-Brabant: Affligem, Beersel, Haacht/ Boortmeerbeek, Hoeilaart
Provincie West-Vlaanderen: Middelkerke, Kortrijk, Tielt, Brugge
Brussel Hoofdstedelijk Gewest: Sint-Gillis, Ukkel, Vorst

Vanaf zaterdag 12 oktober, als de Bibliotheekweek wordt geopend met de Verwendag, tot en met vrijdag 15 november kan er door gebruikers en sympathisanten gestemd worden op de bibliotheek van hun keuze.
Op 18 november wordt bekendgemaakt welke bibliotheken hun achterban het best hebben weten te mobiliseren. De twaalf bibliotheken die de meeste stemmen verzamelen - twee per provincie en twee uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest - gaan door naar de tweede ronde.

Tussen eind november 2013 en eind februari 2014 worden deze twaalf bibliotheken uit de ‘shortlist’ bezocht door ‘mystery guests’. Een jury kiest op basis van hun verslagen en van bezoeken aan de bibliotheken de top drie. Begin april 2014 wordt op een nog te bepalen locatie bekendgemaakt welke bibliotheek zich kan verheugen in de titel. Dan verschijnt ook de speciale editie van Bibliotheekblad met profielen van de twaalf finalisten.
Bij de verkiezing spelen dus niet alleen de stemmen van het publiek een rol, maar ook criteria die zijn samen te vatten onder de noemers gebouw & inrichting, collectie & aanbod, service & klantgerichtheid.

12 oktober is de Verwendag die het begin van de Bibliotheekweek inluidt. Openbare bibliotheken in heel Vlaanderen zetten hun diensten dan extra in de kijker. ‘Thuis in de bib’ en ‘Kom binnen en zet u’ zijn de slogans dit jaar. De campagne focust op de huiselijkheid en het gastvrije karakter van de bib. Met de Bibliotheekweek wil de bibliotheek zich dit jaar profileren als de huiskamer van de plaatselijke gemeenschap, een plek waar het goed toeven is, een plek midden in de buurt, in de gemeente, de stad. Dicht bij de mensen en open voor alle mensen.

De Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel is een initiatief van Bibliotheekblad in samenwerking met de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw (VVBAD). De wedstrijd wordt voor de tweede maal georganiseerd. De eerste editie werd in 2012 gewonnen door de openbare bibliotheek van Balen. De bibliotheken van Elsene en Genk waren resp. tweede en derde.

Voor meer informatie en het overzicht van de bibliotheken op de longlist, zie hier

De stemming is inmiddels gesloten.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (4)

greet de raeymaecker
15-10-2013 19:20
 Toffe sfeer, mooi gerenoveerd, alles beschikbaar, boeken, tijdschriften en dit alles in een ontspannen sfeer met een kopje koffie. Je kan er gerust een paar uurtjes tot rust komen en samen met andere mensen eens bijpraten, terwijl je een boek kiest. Een open ruimte met veel licht in een gezellig dorpshart
schoovaerts
26-10-2013 14:23
 vandaag zaterdag ontmoette ik een bib buddy ,hij hielp mij met mijn tablet probleem. Een prachtig initiatie.De buddy Kevinhoop ik nog te ontmoeten
Behiels Hendrik
26-10-2013 22:53
Enige maanden terug had ik ook een probleem met mijn desk-top.
Ik ben zeer goed geholpen door een computerbuddy , en door de dame aan de infobalie .
Top !
hoste dirk
18-11-2013 19:06
innerlijk en uiterlijk een prachtige bib met een hart voor iedereen,ben verdorie preus dak ne kotrijkzaan ben.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie