HomeRubriekenGastblogsBericht
voetnoot
Rommelig
Agnes Klitsie
15-01-2014
Kort geleden hoorde ik een klant verzuchten dat alles zo rommelig wordt in de bibliotheek en dat was niet voor het eerst. Rommelig, omdat er zoveel panelen zijn waar je op moet kijken. Rommelig, omdat boeken niet eenduidig worden ingedeeld. Rommelig, omdat het zo druk is geworden. Rommelig, omdat het personeel niet allemaal hetzelfde doet. Uit alle macht probeer ik dat fysiek te bestrijden door kasten op orde te houden, fouten uit de computer te halen en de mensen zo goed mogelijk te helpen.
Rommelig
Als documentalist werd je opgeleid om orde te scheppen in de chaos van informatie. Ik leerde ook waar ik fouten kon verwachten bij de opslag van informatie, zoals omdraaiingen, weglatingen. Nog steeds kan ik mensen verrassen door onvindbare dingen ineens tevoorschijn te halen, fysiek maar ook in databestanden. Bij het opslaan van gegevens moest je rekening houden met een algemene foutmarge van circa 5%. 

Maar die wereld gaat nu op de schop met de komst van de big data: Google verwerkt zo’n 24 petabyte aan gegevens per dag (geen idee wat ik me daarbij voor moet stellen!). In het boek De Big Data revolutie; hoe de data-explosie al onze vragen gaat beantwoorden, van Viktor Mayer-Schonberger en Kenneth Cukier, lees ik dat de ware revolutie niet zit in het verzamelen van gegevens, maar in het moeten afzien van steeds nauwkeuriger metingen en het moeten zien te leven met wat in het boek ‘rommeligheid’ wordt genoemd. 

Een paar ideeën uit het hoofdstuk 'Rommeligheid'.
In de nieuwe situatie waarmee we te maken krijgen, is het toestaan van onnauwkeurigheid juist een positief punt. Het is een compromis, in ruil voor versoepeling van de normen voor toelaatbare fouten krijgen we de beschikking over veel meer gegevens. Big data werkt met cijfers die minder precies zijn en meer een waarschijnlijkheid uitdrukken. Aan die verandering zullen veel mensen erg moeten wennen.

In het tijdperk van de small data was het verstandig om de voorkeur te geven aan exactheid. In een aantal gevallen is dat misschien nog steeds van belang. Maar voor veel andere zaken is een grotere nauwkeurigheid minder belangrijk dan een snel inzicht in de algehele contouren of de verandering in de loop van de tijd. Dat we soms de voorkeur geven aan slordigheid boven exactheid, zal een diepgaande invloed hebben op onze interactie met de wereld.

Met big data gaan we als samenleving misschien proberen de wereld vanuit een veel breder, veelomvattender perspectief te doorgronden, een soort N=alles van de geest, volgens Mayer-Schonberger en Cukier. We kunnen dat accepteren als we een completer beeld van de werkelijkheid krijgen. Uiteindelijk kan de big data-maatschappij ons dwingen te veranderen en wel zodanig dat we ons meer op ons gemak voelen bij wanorde en onzekerheid.
Dat is een radicale verandering, die leidt tot een grote verschuiving, die het in zich heeft af te rekenen met een nog fundamentelere conventie waarop onze samenleving stoelt: de wens om de achterliggende oorzaken van alles wat we zien te doorgronden. In plaats daarvan kunnen we beter verbanden tussen gegevens zien te achterhalen en aan de hand daarvan handelen voor het oplossen van acute problemen.

Daar sta je dan als eenvoudige documentalist, die opgeleid is om zo nauwkeurig mogelijk te werken. Wat betekent dit allemaal voor mij? Dat ik zal moeten wennen aan steeds meer rommeligheid? Niet alleen in de virtuele wereld, maar ook in de directe wereld om me heen? Ik schreef al over alfabetiseerfouten bij het opruimen van boeken. Na een halfjaar werken met het PIM-systeem kan ik concluderen dat er veel meer fouten worden gemaakt dan met het SISO. Het indelen in werelden in plaats van een overkoepelend systeem voor zowel non-fictie als fictie levert veel meer fouten en dus een rommeliger omgeving op.

Hopelijk leef ik lang genoeg om mee te maken dat big data inderdaad de oplossing is voor milieu-, voedsel- en klimaatproblemen. En dat mijn opvolgers die rommeligheid om me heen, die voor mij een dagelijkse strijd betekent, niet meer ervaren.

Agnes Klitsie 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (4)

Guy Bourgeois
15-1-2014 20:30

Dat boek: bomvol herhalingen, drammerig geschreven, rommelig vormgegeven. Ik voelde me er niet op mijn gemak bij. ;-) En dat opgeven van nauwkeurigheid: opent deuren, maar sluit er ook wel een paar.

agnes klitsie
17-1-2014 12:26
Ik ben het helemaal me je eens! Agnes
hans koolwijk alkmaar
5-2-2014 15:24
 Wat Agnes 'rommelig' noemt, ervaar ik als 'het buurthuiseffect'. Want dat is de moderne bibliotheek in Alkmaar geworden.  De bibliotheek nieuwe stijl is volgens de inrichters een ontmoetingsplaats geworden voor 'snuffelaars'. Een chaotische rommelmarkt dus. Voor de tradtionele lezer is er nog maar één oplossing: bestel je boek digitaal en laat de medewerkers het maar (uit)zoeken.
agnes klitsie
11-2-2014 08:55
Ha die Hans, kom je toch weer eens langs. ben verbaasd dat jij mijn blogs leest. Agnes

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie