HomeRubriekenGastblogsBericht
voetnoot
Milder
Marina Polderman
23-01-2014
Een jaar geleden schreef ik op deze plaats over de vele wijsheden in onze collectie en hoe we die als bibliotheken in deze tijden van crisis zouden kunnen verbinden met de groeiende groep werklozen. Niet zozeer gericht op het vinden van een baan, maar om geïnspireerd te raken en te blijven, ook als het tegenzit in het leven.  
Milder
Ik citeer (het risico dat mij nu zelfcitatie wordt verweten, neem ik even op de koop toe) : ‘De groep werklozen stijgt en de wanhoop bij velen over hun toekomst ook. En wij hebben zoveel wijsheid in onze kasten staan. En doen er soms zo weinig concreets mee. (...) Maar ik zie het helemaal voor me. We maken als bibliotheken een inspiratieprogramma voor werklozen. Met bijvoorbeeld tweewekelijkse bijeenkomsten, die elke keer een andere invulling hebben. De ene keer lezen we gezamenlijk een brief van Seneca, de andere keer een wijze les van Alain de Botton. En de deelnemers dragen zelf ook inspiratie aan. Een mooie website, een mooi blog en daarover praten we dan met elkaar.’

Tien waarden
Dat was januari 2013. Ik schreef dat ik het helemaal voor me zag. En wie A zegt, moet ook Beginnen zeggen. Het was in dezelfde tijd dat ik ging werken voor de Noord Oost Brabantse Bibliotheken. Daar lanceerde ik mijn idee en kreeg alle ruimte om het experiment te gaan doen. In de tijd dat het idee ‘rijpte’, verscheen een tekst van Alain de Botton, waarin hij tien waarden voor de eenentwintigste eeuw beschreef. Tien waarden die we als mens en samenleving in de eenentwintigste eeuw nodig zullen hebben: veerkracht, empathie, geduld, opoffering, beleefdheid, humor, zelfbewustzijn, vergeving, hoop en vertrouwen. Daar zouden we iets mee moeten, stelde een collega. En zo sloegen we het bruggetje naar wat we inmiddels ‘Wijsheid in Crisistijd’ waren gaan noemen. Laten we tien bijeenkomsten plannen en in elke bijeenkomst één waarde van Alain de Botton centraal stellen. En in die bijeenkomsten samen met de deelnemers gaan zoeken naar verhalen uit de collectie die passen bij die waarden. Verhalen die die waarden symboliseren. Of juist het tegenovergestelde laten zien. En daarover met elkaar in gesprek gaan.

Experiment
In juni gingen we van start, met een groep van 15 mensen. Met recht een experiment. Geen vastomlijnde kaders, geen dichtgetimmerde programma’s. Zo legde ik het ook uit aan de deelnemers: we gaan samen op zoek en we gaan zien wat er gebeurt. Samen met een stagiaire Engelse taal en cultuur en een bibliothecaris bereidde ik de bijeenkomsten voor. Niet te veel, want er moest vooral ruimte zijn voor de eigen inbreng van de deelnemers. Het resultaat? Te veel om hier te beschrijven, maar bovenal zeldzaam mooie gesprekken, over de dingen die er in het leven echt toe doen. Steeds weer aan de hand van verhalen. In boek, film en muziek. Uitwisseling van titels, ervaringen, ideeën, overtuigingen, emoties. En na afloop praatte de groep, die uit mensen bestond die elkaar niet kenden, vaak nog even door, in een café verderop. De bibliotheek als plaats van verbinding. De bibliotheek als opening van een goed gesprek. Een voorzichtige glimp van mijn ideale openbare bibliotheek.

Vervolg
Vorige week was de laatste bijeenkomst en door de evaluaties was ik geroerd. Een paar uitspraken: ‘Ik heb meer respect gekregen voor mensen.’ ‘Ik heb geleerd dat je milder kunt zijn.’ ‘Het was een verruiming van mijn blik.’ ‘Het heeft effect op mijn leesmeters gehad.’ ‘Ik ga nu met Jan en alleman in gesprek over deze waarden.’ ‘Het werkt heel lang door.’ ‘Het was een perfect gekozen item.’ ‘Het heeft geholpen mijn eigen kennis op te frissen.’ ‘Je knapt er ontzettend van op!’ ‘Ik denk dat we allemaal een stukje rijker zijn geworden.’
Bovenal kwam het uitdrukkelijke verzoek van de deelnemers om als bibliotheek met een vervolg te komen. Alsjeblieft, dit mag niet stoppen, verzuchtte iemand. Natuurlijk heb ik beloofd dat we met nieuwe experimenten komen. Een vervolg, maar dan weer net iets anders. De ideeën hiervoor liggen er al en rijpen nu in ons hoofd. Ik hoop dat 2014 het jaar van het experiment mag zijn voor bibliotheken. Experimenteer. Probeer. Varieer. Laat los dat alles van tevoren helemaal dichtgetimmerd moet zijn. En bovenal: vorm daadwerkelijk die communities waarover in alle beleidsplannen geschreven wordt. Dat zou voor onze bibliotheeksector als geheel pas echte wijsheid in crisistijd zijn.

Volgende keer een vervolg: over communityvorming in en rondom bibliotheken.

Marina Polderman 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (7)

Karin Horst
23-1-2014 15:23
Hallo Marina, 
mooi hoor. ik had het vorig jaar ook al gelezen en was enthousiast. nu weer. ik ga kijken of ik er hier in Eemland toch wat meer mee kan doen. 
Karin 
Miranda Leijen
23-1-2014 16:34
Hoi Marina,

ik mocht als nobb-medewerker ook een groot aantal keren bij "Wijsheid in Crisistijd" aanschuiven.
Het was een "wijze" en aangename ervaring. Al die verschillende mensen die de 10 waarden van A. de Botton vaak ook vanuit verschillende punten benaderden en invulden. En inderdaad het luisteren naar anderen heeft een verrijkend effect gehad, ook bij mij. Een aanrader !
Miranda
elide de Bruijn
23-1-2014 20:22
 Vanuit mijn werk weet ik dat mensen die in deze tijd werkloos raken zich grote zorgen maken. Zij kunnen inspiratie en goede gesprekken gebruiken. Ga zo door
Agnes Klitsie
30-1-2014 10:37
Dag Marina,

klinkt alsof ik er morgen ook mee moet beginnen. Kun je iets meer zeggen over hoe je de promotie hebt gedaan en wat de thema's waren. Ik kom ook dagelijks werklozen tegen en ben met ze in gesprek (zie diverse van mijn columns) Agnes
Marina
30-1-2014 13:17
Agnes, ik zeg doen! :-) Ik stuur je wel het persbericht wat wij hebben gebruikt. Welkom als je nog meer wilt weten. Groet, Marina
Anketrien - TerSprake
30-1-2014 14:11
 Dag Marina

Wat een mooi initiatief. Geweldig om iemand iets te denken kunnen geven en helemaal als dat uitmondt in zulke mooie evaluaties. Je hebt echt waarde gecreeerd!.
Misschien een impertinente vraag: Hoe heb je dit gefinancierd? Of hebben jullie het gezien als investering in het kader van bevorderen van ontmoeting?
Ik hoor het graag!
Hartelijke groet, en ga zo door met inspireren!


Anketrien

 
Marina
30-1-2014 18:13
Dag Anketrien,
Dank voor jouw enthousiaste reactie. Het experiment is gefinancierd met reguliere middelen. 
En zeker gaan we door met inspireren, nieuwe experimenten zijn al in de maak!
Groet, Marina 

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie