HomeRubriekenGastblogsBericht
voetnoot
Third places (retail 3)
Agnes Klitsie
12-02-2014
Ik las in De Groene Amsterdammer van 18 september 2013 een artikel van Tracy Metz over de behoefte aan third places in steden. Metz wijst op de groei van het aantal alleenstaanden (in Amsterdam al 55% van alle huishoudens) en stelt dat de samenstelling van de bevolking van een stad invloed heeft op de voorzieningen die er geboden worden, op het uitgaansleven, op de zorg en ook op de behoefte aan third places. (First places: woonomgeving. Second places: werkomgeving. Third places: publieke ontmoetingsplekken) Met name de centrale bibliotheken ontwikkelen zich steeds meer tot belangrijke third places in steden.
Third places (retail 3)
Ken Worpole, auteur van een boek over hedendaagse bibliotheekarchitectuur,  wees naar aanleiding van de opening van de nieuwe bibliotheek van Birmingham in de Guardian op de trend van ‘glamming up’ van hedendaagse bibliotheken, die volgens hem te danken is aan het stijgende aantal eenpersoonshuishoudens. Worpole: ´Bibliotheken fungeren steeds meer als home away from home voor alleenstaanden, maar ook voor migranten, vluchtelingen en zelfs toeristen. Het idee van de bibliotheek als de “woonkamer van de stad” maakte in de jaren zeventig opgang onder Scandinavische ontwerpers van bibliotheken, die daarmee gehoor gaven aan de wensen van de gebruikers om langer in de bibliotheek te kunnen verblijven, er te genieten van een kopje koffie, voorleessessies of lunchconcerten bij te wonen of er samen te komen met hun leesgroepen.’ In de bieb kun je rustig alleen zitten te midden van anderen.

Arbeidssocioloog Fabian Dekker schreef een boek over jonge werklozen: Bankzitten: Jeugdwerkloosheid in Nederland, waarin onder andere een dag uit het leven van Mariaelena Vilca beschreven wordt. Overdag gaat ze vaak naar de bibliotheek: 16.50, Vilca komt thuis . Meestal is ze overdag van huis. ´In de bibliotheek zie je andere mensen bezig, dat inspireert.´

Deze jongeren zie ik de laatste tijd steeds meer in de bibliotheek verschijnen. Ik heb enkele van deze jongeren aangesproken om van hen te horen wat ze in de bieb komen doen.

Drie vriendinnen (20 jaar) zitten te studeren. Ze hebben toetsweek op de Hogeschool Amsterdam. Omdat iedereen hier studeert vinden ze dat inspirerend. De bibliotheek is voor hen een vertrouwde omgeving, ze komen hier al veel langer, maar vinden het hier leuker geworden omdat er steeds meer jongeren komen studeren.

Roy (werkloos) van 34 vind de rustige sfeer prettig (goeie vibe). Hij is geen lid, maar komt hier met zijn laptop omdat er een wifi omgeving is. Hij vond het eerst jammer dat de bibliotheek werd verbouwd, maar kijkt er nu anders tegen aan. Je moet met je tijd meegaan. Hij maakt zich wel zorgen over het ´tuig´dat nu binnenloopt en van alles steelt (daarover gaat mijn volgende blog!!) en meisjes lastig valt. Hij wijst me de dag nadat ik hem heb gesproken de jongen aan die verantwoordelijk is voor het stelen van de microfoons uit het Medialab. Had daarover gecommuniceerd via Facebook met vrienden. Ze houden dat in de gaten, want ze willen dat de bibliotheek een veilige plek blijft!!

Ouai is 30 en van Arabische afkomst. Hij komt hier om te studeren (pilotenopleiding) omdat hij thuis te makkelijk wordt afgeleid. Sinds de verbouwing bevindt de studieplek zich naast de jeugdbibliotheek en daar komt nogal eens behoorlijk wat herrie vandaan. ‘Maar ja, ik ben zelf ook jong geweest en probeer me daar niet te veel aan te storen en doe dan oordopjes in.´ Hij vindt het fijn dat er goeie koffie is en vertelt ook nog dat hij het liefst uit een boek studeert. ´Als ontmoetingsplek is de bibliotheek een goede plaats; ik kom er andere studenten tegen, dat is fijn.´

Voor Kim (31) is de bibliotheek nadat ze het ouderlijk huis heeft verlaten tijdens haar studietijd een tweede huiskamer geworden. Ze heeft bewust geen internet thuis omdat dat te duur is. Met haar bibliotheekkaart kan ze een uur per dag internetten. Ze werkt nu, maar komt hier bijna dagelijks even voor de post. Ze vindt het ook nog steeds fijn dat al die boeken om haar heen staan, zodat ze het idee heeft dat ze de hele wereld onder handbereik heeft. Komt hier tot rust en vindt het inspirerend om al die jongeren te zien studeren. Ze noemt de bibliotheek ´een baken´ in de stad.

Agnes Klitsie


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie