HomeRubriekenGastblogsBericht
voetnoot
Jong
Marina Polderman
02-04-2014
Het moest er maar eens van komen. Het avontuur van internetdating. Above all, try something is tenslotte mijn motto. En zo sprak ik onlangs voor de tweede keer af met een jongen. De eerste avond dat we elkaar zagen, had ik het al kort over mijn werk in de bibliotheekwereld gehad. Verteld hoe mooi dat vak is, juist om bezig te zijn met de vernieuwing ervan. We praten er nog wat verder over en hij vertelde dat hij tegen zijn vrienden had gesproken over mij, maar, en nu citeer ik, ‘om nou tegen mijn vrienden te zeggen dat je bij een b-i-b-l-i-o-t-h-e-e-k werkt... een bibliotheek!!! Dat durf je toch gewoon niet te vertellen’.
Jong
Tja, daar zit je dan. Eigenlijk moet je gewoon hard lachen, want je begrijpt het ook zo goed. Je wordt weer even met je neus op het feit gedrukt dat er nog veel missiewerk te verrichten is als het gaat om het imago van de bibliotheek. Daar draagt zelfs My morning jacket maar een heel klein beetje aan bij

Een van de beste stukken die ik afgelopen tijd in biblioland tegenkwam, is het geweldige artikel 'Hippe uitstraling van de bibliotheek? Lang leve de jonge boekenterugzetters' van Jeroen de Boer. Nog dagen na het lezen schoot ik ervan in de lach, omdat hij erin slaagt in een kort artikel met zoveel humor precies de vinger op de zere plek te leggen. De strekking: een kritische noot bij de visie van VOB-directeur Ap de Vries dat het goed is voor de uitstraling van een bibliotheek om jonge boekenterugzetters in dienst te nemen, omdat dat zou bijdragen aan het jonge imago van de bibliotheek. Lees en lach.

Nu ik zelf een paar jaar in de sector werk, merk ik ook hoe lastig het is om ‘het verhaal’ (beter: de verhalen) van de bibliotheek naar buiten te brengen. Ik zie het dan ook als een plicht van elke bibliotheekorganisatie om zoveel mogelijk jonge talenten aan zich te binden. Dan bedoel ik vanzelfsprekend niet als boekenterugzetters. Bied hbo´ers en universitaire studenten een stageplaats, laat ze meelopen en zorg dat zij het (nieuwe) verhaal van de bibliotheek gaan vertellen in hun kring. Maak gebruik van initiatieven als de Startersbeurs, om pas afgestudeerden een tijdje in dienst te nemen. Bij de bibliotheekorganisatie waar ik werk, is het binnenhalen van jong talent een van de speerpunten en ik merk dat het een nieuwe dynamiek in de organisatie teweegbrengt als er twintigers met diverse achtergronden rond- en meelopen. Het is een verrijking van je organisatie en daarmee van je bibliotheekwerk.

Toen een paar maanden geleden de leden van de SIOB-innovatieraad bekend werden gemaakt, moest ik ook wel even lachen. Want hoewel ik de leeftijden niet allemaal exact ken, ligt de gemiddelde leeftijd van die groep toch zeker boven de 50. En begrijp me goed, de expertise van mensen die al langer in het vak zitten, is heel belangrijk. Maar dat er gewoon geen enkele jongere zitting in heeft, vind ik echt niet passen bij het idee van een Innovatieraad. Ook op bibliotheekcongressen ontbreekt het te vaak aan jonge visies. Ik zou graag als regel willen instellen dat steeds de helft van de sprekers laten we zeggen onder de 35 of, vooruit, 40 jaar is. Omdat we die jonge visies echt heel hard nodig hebben. En was het niet Benedictus die stelde dat je juist de jonge monniken moet raadplegen als je een belangrijk besluit moet nemen?

Gelukkig zijn er ook positieve tekenen aan de wand. Onlangs werd hier bericht dat Cubiss in gesprek zal gaan met jongeren over de toekomst van de bibliotheek en ik weet dat er in het Brabantse Netwerk gewerkt wordt aan een talentenpool van jonge hoogopgeleide starters, die via een Startersbeurs bij diverse bibliotheken aan de slag gaan. Laten we dit soort initiatieven alsjeblieft zoveel mogelijk omarmen. Niet uit luxe, maar als bittere noodzaak om de bibliotheek van de toekomst vorm te gaan geven. Zodat we geen hippe uitstraling hoeven te verkopen met jonge boekenterugzetters, maar dat hippe instituut gewoon worden en zijn! In de tussentijd ga ik me dan wagen aan mijn nieuwste persoonlijke missie: de vriendenkring van mijn date overtuigen van de waarde van bibliotheek in de 21ste eeuw. Ik ben er meer dan klaar voor.

Marina Polderman


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (3)

Mark Deckers
3-4-2014 09:48

Mijn dochter is zo'n jeugdige boekenopruimer: zij schreef ooit deze column (die ook eerder verscheen in Bibliotheekblad). Als de innovatieraad nog jeugdige leden zoekt, vraag haar.

Haar opinie: http://www.mirjamdeckers.nl/2012/07/bibliothecarissen-verenigt-u.html

Marina
3-4-2014 17:07
Zo vader, zo dochter... leuk stuk van haar!
Marieke
7-4-2014 10:50
Wauw!
Ik sluit me helemaal bij jou aan, Marina :-)

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie