HomeRubriekenGastblogsBericht
voetnoot
Eerste Wereldoorlog en andere successen (retail 6)
Agnes Klitsie
28-05-2014
Binnenkort is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon. Omdat de kranten daar al in januari over schreven, hadden we vanaf dat moment tegenover de ingang een powerdisplay ingericht (zonder signing!) met soms stokoude boeken over die oorlog. Romanseries, non-fictie met diverse trefwoorden, dvd’s, luisterboeken. 
Eerste Wereldoorlog en andere successen (retail 6)
Na drie maanden konden we constateren dat bijna alle boeken een maximale uitlening genereerden. Van Remarque tot Engelse boeken tot luisterboeken, ze werden allemaal meegenomen. Altijd stonden er wel mensen (meestal mannen) te bladeren in de fotoboeken. Een probleem was wel dat de boeken na lening vaak weer in de kast werden gezet, omdat ze niet werden herkend als boeken over de Eerste Wereldoorlog. Elke week moesten we weer de kasten langs om het materiaal terug te plaatsen. Maar het werkte.

Na drie maanden werd de Eerste Wereldoorlog vervangen door boeken over de Tweede Wereldoorlog (wel met signing) en ook daar hetzelfde beeld: zodra materiaal op een display staat, wordt het meegenomen. Hier was het trefwoordenprobleem nog veel groter dan bij de Eerste Wereldoorlog. Ik denk dat ik al snel tot zestig trefwoorden kwam. Steeds weer even langs de biografieënkast, de meest vreemde trefwoorden waar je niet zo snel aan denkt. Ik werd een jaar geleden op mijn vingers getikt dat ik niet zo kritisch moest zijn en gewoon met retail (ik ben een voorstander van retail) moest beginnen. Maar na een jaar werken met PIM-trefwoorden moet ik concluderen dat je ongelofelijk alert moet zijn met het trefwoordensysteem van PIM.

Hetzelfde fenomeen hadden we al geconstateerd in de maanden daarvoor, toen we een powerdispay hadden ingericht met boeken over Rusland (zonder signing), in verband met het Ruslandjaar. Ook hier veel trefwoorden die de klantenservice/opruimers niet herkenden, zodat ze de boeken terugplaatsten. Rusland is sowieso een onderwerp waar je bijna permanent een display over in kunt richten, vooral door de huidige crisis in Oekraïne. Het lijkt wel of naast de vaste klanten die altijd al veel over Rusland lazen, nu iedereen over Rusland wil lezen. Van het boek over Derk Sauer tot de correspondenten Krielaars en Waterdrinker, het vindt gretig aftrek. Alle boeken bleken, na monitoren, maximaal uitgeleend.

Een andere succes dat we zelf boekten, omdat er geen aandacht aan wordt besteed in de retail, zijn de sportboeken. Na de Week van het Sportboek in april, door uitgevers bedacht, hebben we die over laten gaan in 'Sporters vertellen', een noemer om alle sportbiografieën onder de aandacht te brengen. En na deze algemene display gaan we direct moeiteloos over op het WK voetbal, de Tour de France en ga zo maar door. Omdat we vijftien gewone displays en twee powerdisplays hebben, raadplegen we voortdurend de landelijke agenda van de Issuemakers, die we op een prikbord hebben hangen.

Andere verrassingen waren de landelijke Stripdagen, waar we aandacht aan hebben besteed (twee weken van tevoren ingericht): continu mensen (meestal mannen) die een stripboek oppakten en vaak ook meenamen. Van de weeromstuit hebben we ook aandacht besteed aan de Haarlemse Stripdagen van eind mei en begin juni. We besteden soms tussendoor een paar dagen aandacht aan ‘De dag van…’, met boeken over breien op de Warme truiendag, boeken over wiskunde op De dag van Pi en ook lezingen op het podium over allerlei onderwerpen, zoals hooggevoeligheid en verkeersregels. Het is veel werk, maar de enige manier om echt alle boeken uit je collectie onder de aandacht te brengen. Voor iedereen die nog aan de slag gaat, zal ik een overzicht bijhouden van alles waaraan we, buiten de retail om, aandacht besteden.

Agnes Klitsie 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie