HomeRubriekenGastblogsBericht
voetnoot
Bezem
Marina Polderman
22-10-2014
De afgelopen jaren ben ik meerdere keren verhuisd, en vooral mijn verhuizing vorig jaar greep ik aan om eens grondig op te ruimen. De bezem door allerlei spullen die je niet meer gebruikt. Ik denk dat je buren denken dat je een papierhandel hebt, mompelde een vriendin toen ik weer een stapel oud papier buiten zette op de ophaaldag. Komende maand ga ik samenwonen en dat zorgde afgelopen weken nog eens voor een extra opruimronde. Zelfs mijn boekenkasten, die ik tot nu toe altijd gespaard had, ontkwamen niet aan een afschrijfronde.
Bezem
Maar niet alleen het opruimen van spullen is een voordeel van verhuizen. Het gaan wonen op een andere plaats in een omgeving die je nog niet kent, zet ook aan om je opgebouwde gewoonten en rituelen eens te veranderen; een nieuwe kapper, een nieuwe huisarts, een nieuwe sportomgeving, nieuwe winkels, andere producten (wanneer je naar de lokale winkels gaat tenminste) en ga zo maar door. Ik vind het heerlijk verfrissend voor de geest. Alles wordt anders en de bezem gaat niet alleen door je huis maar ook door je hoofd.

In de tijd dat ik bedrijfskunde studeerde was een van mijn favoriete managementfilosofiëen die van de ‘lean manufacturing’, een Japanse manier van je organisatie inrichten die gericht is op zo min mogelijk verspilling (´muda´). Het is een filosofie die in eerste instantie ontwikkeld is voor productiebedrijven en die primair gericht is op het verlagen van de kosten van de productie, maar bovenal met als doel een optimaal resultaat voor de klant. Kritisch kijken naar de processen in je organisatie en je steeds afvragen of de manier waarop je iets doet de beste is, en ook of dat wát je doet eigenlijk nog wel zinvol is. Ik kreeg er altijd een heerlijk opgeruimd gevoel van.

De laatste tijd moet ik steeds vaker denken aan deze filosofie wanneer ik vergaderingen in bibliotheken bij woon. Doen we niet veel dingen ´omdat we het altijd zo hebben gedaan´, terwijl de wereld helemaal veranderd is? Nog even en Nederland Leest staat weer voor de deur. Begonnen in 2006, een jaar zonder iPads en tablets, toen een gratis boek als cadeau volgens mij nog veel meer werd gewaardeerd dan in het jaar 2014. Moeten we dat echt wel blijven herhalen? Raken mensen hierdoor meer betrokken bij hun bibliotheek? Of is het vooral interessant voor mensen die afkomen op iets wat gratis is? En het bevestigt toch steeds weer dat oude beeld dat een bibliotheek een plaats is waar je met een boek naar buiten loopt. Natuurlijk, dat zijn we ook nog steeds. Maar ik wil veel liever dat we onze verhalen verbinden met ons publiek, en bovenal het verhaal van ons publiek verbinden aan onze bibliotheken.
Of moeten we echt elke Kinderboekenweek een quiz doen? Moet het niet gewoon helemaal anders, veel minder gericht op het zenden, maar op de interactie, zoals het geweldige jeugdinitiatief Podium zoekt talent dat ik laatst bij Bibliotheek Kennemerwaard tegenkwam?

In de dagelijkse praktijk merk ik toch dat het gevoelig ligt om dit soort vragen te stellen. Moeten we dat nou echt wel doen? is een vraag die vaak gewoon niet gesteld wordt. En ik begrijp het ook wel. Veranderingen kunnen bedreigend zijn, zeker als je al jaren hetzelfde doet en je niet anders weet. Maar tegelijk moet je om te kunnen vernieuwen juist ook keuzes maken. Omdat er te veel tijd in gaat zitten, die ook besteed had kunnen worden aan toekomstbestendigere producten en processen.

Zeker nu er steeds meer bibliotheken verhuizen, naar nieuwe gebouwen, naar scholen, of naar multifunctionele ruimten, hoop ik echt dat we met elkaar onze bestaande processen kritisch durven bezien en ook herzien. Het voorjaar laat nog even op zich wachten, maar laten wij er als sector dan maar een najaarsvariant op maken. Die lean bezem eens goed door onze bibliotheekproducten en –processen halen. De muda zoveel mogelijk wegpoetsen. Laat die herfstige stormen maar komen!

Marina Polderman


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie