HomeRubriekenGastblogsBericht
voetnoot
Word een WIM! (Retail 10)
Agnes Klitsie
15-01-2015
Wij bibliothecarissen willen het altijd maar hebben over de geestelijke ontwikkeling van de mens, maar vandaag ga ik het eens heel prozaïsch hebben over het lichaam. 
Word een WIM! (Retail 10)
 Een paar jaar geleden maakte ik grappen met een goede vriend over mijn nieuwe functieomschrijving. Had ik al moeite met het feit dat ik geen bibliothecaris meer mocht zijn, maar een Medewerker Informatie en Advies werd (MIA). Ik schreef er destijds ook al een artikel over in Bibliotheekblad met als titel: ‘Teleurstelling en onbegrip over ondoorzichtige functiewaardering’ (pdf). Over de nieuwe afkorting WIM, een Wandelende Informatie Medewerker, kon ik alleen maar grappen maken. Misschien ook wel omdat voor mij het aftellen is begonnen en ik me niet meer al te druk wil maken.

Een WIM werd ik omdat er met de komst van de retailformule niet meer gezeten mocht worden. Alleen nog gestaan en gelopen. Omdat ik van nature nogal beweeglijk ben, had ik helemaal niet zo’n moeite met deze nieuwe maatregel. Van te veel zitten raak ik versuft, ik ging zelf al heel vaak tussen de kasten lopen om klanten te prikkelen me aan te spreken. En dat het werkte daar was ik ook wel van overtuigd. Je slecht de barrière als je de balie weghaalt tussen klant en medewerker.

Toen we van start gingen met de retail ben ik af en toe wel heel moe geweest, maar dat kwam vooral door de verhuizing en het vele sjouwen en herschikken van de kasten. In de loop van het jaar ging ik me eigenlijk steeds beter voelen door het vele lopen. Elke dag moeten er acht focuspunten, zeventien displays en diverse powerdisplays (aan)gevuld, veranderd of ingericht worden. Een hele klus, die veel kennis van de collectie, maar vooral ook een goede conditie vereist.
Mijn collega’s van de klantenservice hebben het veel moeilijker: staan blijkt veel vermoeiender dan lopen. Er is de afgelopen anderhalf jaar wat afgeworsteld met schoeisel. Alle merken kwamen voorbij, de Walky’s , Clarks, Ecco’s, zelfs merken bergschoenen. Ik heb al eens voorgesteld dat we schoenengeld moeten krijgen omdat merkschoenen behoorlijk prijzig zijn. 

Afgelopen oktober kwam Erik Scherder in De Wereld Draait Door (DWDD) aan het woord over zijn boek Laat je hersenen niet zitten. Zijn boek onderstreept het gelijk van mijn honderdjarige moeder, die zegt dat je gezond oud kunt worden door gezond en matig te eten en door veel te bewegen.* En Scherder onderbouwt het met wetenschappelijk bewijs: wie niet beweegt, wacht aftakeling en dementie. Het lichamelijk inactieve leven is een sluipmoordenaar. De reeks publiekslezingen ‘Het fitte brein’ is een hit in Nederland: Ard Schenk, Dick Swaab en Erik Scherder spreken over het belang van bewegen en het effect ervan op het brein van jong en oud. Zitten is het nieuwe roken, liggen is de nieuwe heroïne. De eerste serie van vijf bijeenkomsten werd gevolgd door een serie van nog eens zeven lezingen. En DWDD zendt het komend jaar een driedelige serie uit over de werking van het brein.

Ik heb tegenwoordig medelijden met al mijn collega’s achter bureaus die af en toe wankelend voorbij komen op hoge hakken. Als ze mentaal fit oud willen worden gaan ze nu uitkijken naar een andere baan. Ik doe een suggestie: word een WIM. Topfit naar de eindstreep!

*In februari 2013 ging in Club Air in Amsterdam de Universiteit van Nederland van start met vijf openbare colleges van Erik Scherder, waarin hij ingaat op de invloed van bewegen op de hersenen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie