HomeRubriekenGastblogsBericht
voetnoot
Inspiratie voor displays (retail 11)
Agnes Klitsie
09-02-2015
Ik sprak een jaar geleden iemand die nauw betrokken is geweest bij de opzet van retail in de bibliotheekwereld. Zijn uitspraak: het eerste jaar gaan de uitleningen omhoog, het tweede jaar stabiliseert het aantal uitleningen en in het derde jaar dalen de uitleningen weer. Een weinig opwekkend vooruitzicht. Gelukkig blijven de uitleningen in Alkmaar na ruim anderhalf jaar nog steeds licht stijgen. Waar ligt dat aan? 
Inspiratie voor displays (retail 11)
Naast de jaaragenda, zoals we die aangereikt krijgen door het formulebureau, zijn we heel actief geweest met het verzinnen van onderwerpen voor de displays. Wat zijn onze bronnen?

Musea. Museumbezoek floreert als nooit tevoren. Gezamenlijk trokken de Nederlandse musea in 2014 ruim 26 miljoen bezoekers. De dertig grootste musea trokken 16,3 miljoen bezoekers. Volgens directeur Siebe Weide van de Nederlandse Museumvereniging zijn mensen nog steeds nieuwsgierig. Inmiddels hebben 1,1 miljoen mensen een museumjaarkaart. De kwaliteit van de tentoonstellingen was hoog, niet alleen blingbling, maar er was ook verdieping. Een mooi voorbeeld van zo’n tentoonstelling was die over Rudolf Steiner in het Haags Gemeentemuseum. Binnen een dag waren alle boeken over esoterie/antroposofie in Alkmaar uitgeleend. Een paar weken later hebben we deze display met folders nog maar weer eens herhaald met hetzelfde resultaat. Zo zijn er meer voorbeelden te geven van zware onderwerpen die het goed deden. De best bezochte musea zijn overigens niet automatisch de hoogst gewaardeerde. Kijk maar op de vergelijkingssite van Zoover en je ziet dat 'belevingsmusea' hoger scoren dan kunstmusea. Het Zuiderzeemuseum staat met een 9.3 bovenaan (daarna Kroller-Muller, Drents Museum, Nederlands Bakkerijmuseum, Ned. Openluchtmuseum, Wrakkenmuseum, Oorlogsmuseum, Gevangenismuseum Veenhuizen, Naturalis en Paleis ’t Loo). Het Museumtijdschrift heeft trouwens een handige app.

Festivals. Het festivalseizoen 2014 kende 700 festivals - waarvan 70% bestaat uit popfestivals - met een bezoekersaantal van 13 miljoen. Inspiratie genoeg om alle soorten bladmuziek, muziek dvd’s en cd’s onder de aandacht te brengen op het muziekdisplay. Van het Festival Oude Muziek in Utrecht, tot een lokaal Latinfestival.

Lokale evenementen. Bibliotheek Kennemerwaard heeft goede banden met het Stedelijk Museum Alkmaar (de AZ- tentoonstelling is een succes), lokale poppodia kregen aandacht, de Tattoo Conventie in de Grote Kerk die ook landelijk de aandacht trekt.

Televisie. Programma’s als Heel Holland Bakt, Door het oog van de naald, Welkom bij de Romeinen, Zomergasten, de Top 2000 a Gogo kregen aandacht. Ook de Nationale IQ Test en soortgelijke programma’s bieden mogelijkheden om de collectie onder de aandacht te brengen.

Issuemakers. Houd constant de agenda van de Issuemakers in de gaten op www.issuemakers.nl . Deze biedt een overzicht per maand van alle belangrijke evenementen. Zo heb ik afgelopen week een display gemaakt voor Het jaar van het Licht in de wereld 'Wetenschap en techniek, en in de wereld 'Literatuur en Cultuur' hebben we een display ingericht in het kader van het Van Gogh-jaar. Er zijn ook veel 'medische weken', tijdens welke aandacht wordt gevraagd voor verschillende ziektes en aandoeningen, die aanleiding kunnen zijn voor het inrichten van een display.

Fait divers. Blijf alert op allerlei aanknopingspunten. Zo was de Maand van de Sportbiografie - een gezamenlijk initiatief van de uitgevers - zo succesvol, dat we die maar met een maand verlengd hebben.

Ik heb al contacten met een paar musea die mij folders opsturen om hun tentoonstellingen onder de aandacht te brengen. Is het een idee om dat voor een aantal grote bibliotheken landelijk aan te pakken? 
Ik wil het het komend jaar ook omdraaien en musea die ik interessant vind onder de aandacht gaan brengen. Er zijn 800 musea en er zijn er zo veel bij die aandacht verdienen. Ik denk aan het Joods Historisch Museum of het Nationaal Militair Museum. Kan misschien leuk zijn voor docenten die inspiratie zoeken voor schoolbezoeken. 

Iedereen die trouwens interesse heeft in alle onderwerpen die het afgelopen jaar voorbij zijn gekomen kunnen mij mailen. 

Agnes Klitsie


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie