HomeRubriekenGastblogsBericht
voetnoot
Baby
Marina Polderman
11-11-2015
Toen ik begin van dit jaar op deze plaats schreef dat ik me meer ging verdiepen in het jeugdbibliotheekwerk, wist ik nog niet dat ik daar ook op een heel andere manier mee te maken zou gaan krijgen. Eind van de zomer mocht ik trotse moeder worden van een dochter. Wat een geschenk. Met twee ouders die in de bibliotheek werken en een warme kring van bibliotheekcollega’s om ons heen, gaat het met de leesopvoeding van onze dochter volgens mij wel goed komen. De eerste boekenplank is in elk geval al gevuld.
Baby
Tijdens de zwangerschap maakte ik dankbaar gebruik van de bibliotheekcollectie om me eens rustig in te lezen op dat wat zou gaan komen. Ik maakte een thema-advies voor onze bibliotheken rondom zwangerschap (hier als pdf te downloaden). Van een collega kreeg ik een boek over veilig bevallen. Dat had ik bewaard tot de week voor de bevalling. In de veronderstelling dat onze baby vast een paar daagjes later dan gepland zou komen. Dat liep anders, en zo strompelde ik de nacht van de bevalling (die een week voor de uitgerekende datum kwam) nog eens naar de boekenplank om te lezen of dit nou moest lijken op het begin van een bevalling. Maar veel tijd om te lezen had ik niet, de kleine meid diende zich al snel aan.

En dan wordt je wereld ineens groter en kleiner tegelijk. Groter, omdat je bent toegetreden tot het dankbare rijk der ouders, en nu pas begrijpt hoe dat voelt. Maar ook kleiner, omdat je die eerste weken bovenal in en rondom het huis bent. Luiers, spuugdoekjes, darmkrampjes, die zaken voeren de boventoon. En zomaar even naar buiten gaan, dat wordt opeens een hele onderneming.
Wat ik niet kon bedenken is dat ik deze maanden de waarde van de bibliotheek opnieuw leerde ontdekken. En dan heb ik het nog niet eens over de vele mooie activiteiten die de bibliotheek al voor baby’s organiseert (het Boekstartkoffertje brachten collega’s natuurlijk trots mee op kraambezoek). Nee, ik heb het over het niet te onderschatten belang van de bibliotheek als een publieke ruimte in onze samenleving. Want waar kun je als moeder samen met je baby rustig naar binnen gaan, als de winkels te druk zijn, en je kindje echt even wil uitrusten of drinken? Al helemaal in steden of dorpen waar je onbekend bent, is de bibliotheek een heerlijk vertrouwd baken. Daar weet je dat er altijd wel een hoekje is waar je rustig kan en mag gaan zitten, zonder dat er iemand je komt vragen wat je wilt. En waar je zomaar een uur of langer kan blijven, en nog steeds niemand je vreemd aankijkt.

Nog meer realiseer ik me nu hoe belangrijk die publieke functie van de bibliotheek eigenlijk is. We mogen dat als sector niet onderschatten. En in de promotie mogen we daar ook echt nog wat meer de nadruk op leggen. De bibliotheek als een publieke toegangspoort. Want hoe groot of hoe klein je wereld ook is, de deuren van de bibliotheek staan open voor iedereen. Voor trotse moeders en hun baby’s. En al die andere mensen. Binnenkort eindigt mijn verlof en ga ik weer aan de slag in onze bibliotheken. Nog trotser dan ik al was op de rijkdom die de bibliotheek biedt aan de samenleving.
 
Marina Polderman


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (2)

Carla
11-11-2015 19:00
Mooi stuk Marina, goed geschreven!
groetjes Carla
Marian den Ouden
12-11-2015 11:13
Heel goed dat je de publiciteit zoekt in een zo goed onder woorden gebracht stuk.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie