HomeRubriekenGastblogsBericht
voetnoot
LEUK WERK! (Ook voor jonge bibliothecarissen)
Tamar van Moolenbroek
28-04-2016
Soms, héél soms, overkomt het me. Leef ik al weken toe naar dat ene moment, tot in de puntjes voorbereid en vol ideeën over hoe het zal worden. Om op het moment zelf te merken dat alles anders loopt en dat veel dingen vanzelf gaan lopen. 24 maart was zo’n dag. De ‘jonge bibliothecarissen’ verenigden zich! 
LEUK WERK! (Ook voor jonge bibliothecarissen)
Dat netwerk moest er komen!
In eerdere blogs lichtten Biene Boer (30-minner bij Bibliotheek Bollenstreek) en ik (30-minner bij ProBiblio) al toe waarom er volgens ons een netwerk voor jonge bibliothecarissen moest komen. Het netwerk zou ons helpen om andere jonge bibliothecarissen te leren kennen en vaker te ontmoeten. Om samen na te denken over het werken in de bibliotheek. Om meer met elkaar te delen.

Allemaal mooie gedachten, maar waren dit ook gedachten die bij onze collega’s leefden?

Tijdens de brainstorm op 24 maart (die we organiseerden voor jonge bibliothecarissen uit Noord- en Zuid-Holland) kwam deze vraag ruimschoots aan bod. Misschien wel uitgebreider dan ik had gehoopt. Zet 20 jonge bibliothecarissen bij elkaar en voor je het weet heb je 150 geeltjes met ideeën! Ideeën die bol staan van enthousiasme voor de Bibliotheek, liefde voor boeken, waardering voor alle andere collega’s en inspiratie om bibliotheken nog beter te maken. Op één geeltje samengevat: LEUK WERK!

Behalve enthousiast voelde ik me ook opgelucht. Wat een herkenning! Wat een vertrouwdheid! Wat goed om in een veilige omgeving ook twijfels en knelpunten te kunnen delen.

Zo werd meteen in de praktijk voelbaar en zichtbaar wat Biene en ik al vermoedden: we zijn niet alleen, elkaar ontmoeten inspireert en het is waardevol meer met elkaar te delen. Of het nu gaat om vragen, inspiratie en kennis, of om een ruggensteuntje als het even wat minder gaat.

Wie a zegt…
Uit de gigantische berg ideeën die de brainstormsessie opleverde, hebben we er twee gekozen. Het eerste was niet erg schokkend en binnen een week al effectief: ‘mogelijkheden en kanalen creëren om elkaar te ontmoeten en dingen met elkaar te delen’. We hebben voor Noord- en Zuid-Holland een besloten Facebookgroep in het leven geroepen en de ideeën en vragen stromen binnen. Parallel daaraan hebben we een groep op Biebtobieb gevormd, waar we ook jonge bibliothecarissen uit andere provincies hopen te ontmoeten. Data voor sociale ontmoetingen en een volgende ‘inhoudelijke bijeenkomst’ zijn inmiddels geprikt.

Het tweede idee bezorgt mij meer kriebels in mijn buik. Soms lopen dingen anders dan verwacht. Vaak gaan ze vanzelf lopen. De groep heeft unaniem besloten zich in te zetten voor een ‘beter imago van de bibliotheek’. Over een paar weken volgt een vervolgsessie om dit idee uit te werken en om te zetten naar concrete activiteiten.

Dit plan is kenmerkend voor het netwerk van jonge bibliothecarissen: het bruist, er is enthousiasme, we willen ergens voor gaan. Het is wel spannend hoe we dit gaan doen en het roept ook veel vragen op. Vragen als: hoe kunnen wij van toegevoegde waarde zijn? Hoe sluiten we goed aan op alle ontwikkelingen die al gaande zijn? Hoe kunnen we zorgen voor een gezonde balans tussen ontmoeting met elkaar en ontmoeting met de rest van de bibliotheeksector? Hoe zorgen we voor borging van dit netwerk?

Samen vieren
Biene en ik hebben met ons initiatief een proefballon opgelaten. Daarop is met veel enthousiasme gereageerd: door jong en ‘oud’, door grote en kleine bibliotheken, op lokaal, provinciaal en landelijk niveau, in ‘onze’ provincies en in heel Nederland en natuurlijk door onze collega’s die we op 24 maart ontmoet hebben. Soms gaan dingen vanzelf lopen. Rode draad in alle reacties blijft dat enthousiasme: leuk werk! Belangrijk werk. Werk om te vieren! Tijd voor meer ballonnen?

We kunnen en willen dit niet alleen doen. We waarderen de kennis, vaardigheden en ideeën van onze collega’s. We zijn er evenmin op uit om wielen opnieuw uit te vinden of kennis voor onszelf te houden. Ook uw reacties, ideeën en relevante informatie zijn daarom van harte welkom.

Zo zorgen we er graag met elkaar en met u voor dat het in de bibliotheek anders gaat lopen. Toekomstbestendiger. Efficiënter. Gemeenschappelijker. Trotser. Totdat het vanzelf gaat lopen.

Viert u mee?

Tamar van Moolenbroek

Deze blog is eerder verschenen op www.probiblio.nl/blogs

Tamar van Moolenbroek (26 jaar) werkt sinds 2015 bij ProBiblio. Samen met Biene Boer (26 jaar, Bibliotheek Bollenstreek) is zij bezig met het opzetten van een jongerennetwerk voor bibliothecarissen. 

Soms gaan dingen vanzelf lopen! Droom je van een mooi platform om verhalen te kunnen vertellen én dialogen aan te gaan, krijg je direct een uitnodiging om een blog voor Bibliotheekblad te schrijven. Met veel enthousiasme zullen mijn ‘jonge collega’s’ en ik u maandelijks op de hoogte houden van waar wij mee bezig zijn – binnen ons netwerk, of binnen onze eigen bibliotheek. We hopen ook u hier te ontmoeten!Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie