HomeRubriekenGastblogsBericht
voetnoot
Bouwen aan een jeugdbibliotheek in Rojava
Ali-Haydar Çakmak
13-06-2016
Mijn naam is Ali-Haydar Çakmak en ik ben 19 jaar oud. Op dit moment ben ik bezig aan mijn laatste jaar Marketing en Communicatie aan de Gilde Opleidingen in Venlo en loop ik stage bij Bibliotheek Maas en Peel, waar ik voornamelijk bezig ben met het project ‘Jeugdbibliotheek Rojava’.  
Bouwen aan een jeugdbibliotheek in Rojava
In aanloop naar de Maand van de Geschiedenis, die dit jaar in het teken staat van het thema ‘Grenzen’, organiseert Bibliotheek Maas en Peel verschillende activiteiten zoals lezingen en tentoonstellingen. Zo is het idee ontstaan om een jeugdbibliotheek te openen in Rojava, een gebied waar ik ook persoonlijk betrokken bij ben door mijn Koerdische achtergrond. Wij vinden het van het grootste belang dat vooral kinderen in oorlogsgebieden zich, ondanks de moeilijke omstandigheden, kunnen ontwikkelen en toegang hebben tot boeken. Het doel van dit project is daarom ook om de jeugd een mooie toekomst te bieden en een fundament te creëren zodat zij zich verder kunnen ontwikkelen. Bibliotheek Maas en Peel heeft aangegeven mij hierbij te willen helpen en steunen.

Rojava is een streek in het noorden van Syrië waar voornamelijk Koerden wonen. Aan het begin van de burgeroorlog in Syrië heeft deze streek zich autonoom verklaard en is er een systeem van directe democratie en zelfbestuur ingevoerd. Er is samenwerking met andere volkeren in de regio: Arabieren, Assyriërs, Chaldeeërs, Arameeërs, Turkmenen, Armeniërs en Tsjetsjenen. Er zijn lokale raden opgericht, nieuwe universiteiten en culturele centra geopend en recent nog een filmacademie. Het democratische zelfbestuur van de regio wil er de nadruk op leggen dat deze revolutie veel meer is dan een militaire strijd. In veel opzichten is het een culturele revolutie. Rojava is een gebied dat anderhalf keer zo groot is als België, met ongeveer 4.6 miljoen inwoners.

Een van de meest in het oog springende elementen van het systeem in Rojava is de prominente positie van vrouwen en de belangrijke rol die zij spelen in de samenleving. Helemaal als hun positie wordt vergeleken met die van vrouwen in de omringende landen, waar de situatie voor vrouwen de afgelopen jaren ernstig verslechterd is of onder zware druk staat. Door het economisch zelfbestuur, het radicaal-democratische bestuur en de zichtbare en actieve rol die vrouwen spelen op elk niveau van de samenleving lijkt er in Rojava een sociale revolutie te hebben plaatsgevonden.

Naast Bibliotheek Maas en Peel hebben ook bekende Nederlanders als Emile Roemer en Huub Stapel, alsmede de burgemeester van Beesel, aangegeven het project te willen steunen. Mocht u vragen hebben over het project en/of contact willen opnemen? Bezoek dan onze facebookpagina.

Ali-Haydar Çakmak 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Tamar
22-6-2016 15:09
Dag Ali-Haydar,

wat een mooi initiatief! Tof hoe je je persoonlijke achtergrond kunt combineren met je opleiding en de verbetering van de positie van vrouwen en kinderen. 

Gefeliciteerd met de steun van zulke bekende Nederlanders en veel succes met het project!

En puur uit nieuwsgierigheid: hoe ben je vanuit je studie bij de Bibliotheek terecht gekomen? :)

hartelijke groet, Tamar









 

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie