HomeRubriekenGastblogsBericht
voetnoot
Wat deed jij tijdens de Week van de Mediawijsheid?
Maaike van der Pal
07-12-2017
Wat deed jij tijdens de Week van de Mediawijsheid? Voor mij geen rustig achter-het-bureau-weekje. Ik deed onderzoek naar media. Online en offline media, in de bibliotheek. Ik zocht bijvoorbeeld naar informatie over bijzondere sporten (‘Lacrosse? Dat is gewoon hockey met een netje, juf’). En naar Bram van Montfoort, die een jaar lang offline is geweest. (‘Juf? Heeft hij het wel overleefd?’) Ik vlogde over favoriete boeken en bedacht een strategie om zoveel mogelijk views voor die vlogs te krijgen. Ik googelde leraren om te zien hoe goed zij hun sociale mediaprofielen beveiligden, bedacht een mediawijze manier om wc-papier te promoten en vond betrouwbare bronnen om achter het hoogste gebouw of het snelste dier ter wereld te komen.  
Wat deed jij tijdens de Week van de Mediawijsheid?
En dat deed ik niet alleen. Ik kreeg hulp van Lisa en Rachid, van Jeremy en Oumaima. En van meester Eric natuurlijk. Samen gingen we aan de slag met MediaQuest, de interactieve tabletgame die sinds 2016 onderdeel is van het educatieve aanbod van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). 

Week van de Mediawijsheid 2017
Van 17 tot en met 24 november vond dit jaar weer de Week van de Mediawijsheid plaats. Dit initiatief van Mediawijzer.net is bedoeld om aandacht te vragen voor het belang van mediawijsheid voor kinderen en vindt sinds 2010 ieder jaar plaats. Dit jaar ging de Week van de Mediawijsheid over Generatie Media: samen mediawijs. Voor kinderen die nu opgroeien, zijn internet en digitale media vanzelfsprekend. Even een filmpje maken of Google raadplegen gaat ze makkelijk af. Maar het beheersen van deze vaardigheden maakt je nog niet mediawijs. Mediawijs word je samen: met klasgenoten, maar ook met ouders en docenten. En de bibliotheek helpt hierbij een handje. 

In de OBA ontvingen we tijdens de Week van de Mediawijsheid scholen, die aan de slag gingen met de interactieve tabletgame MediaQuest. Maar niet alleen tijdens deze speciale Week ben ik met MediaQuest bezig. In 2016 lanceerden we de game en inmiddels hebben zo’n 1700 leerlingen van 70 scholen de game in één van de 26 OBA-vestigingen gespeeld. Samen maakten zij meer dan 2000 foto’s en filmpjes en spraken en typten ze nog veel meer antwoorden in op de tablet. 

Wat is MediaQuest?
MediaQuest is een interactieve tabletgame voor leerlingen uit groep 8 van het primair onderwijs en de brugklas van het voortgezet onderwijs, die gespeeld wordt in de bibliotheek. De OBA heeft de game ontwikkeld in samenwerking met de Open Universiteit Heerlen, het Instituut voor Beeld en Geluid en Patsboem!, dat educatieve materialen voor kinderen maakt en bedenkt. De game wordt gespeeld op tablets en is bedoeld als een kennismaking met het onderwerp mediawijsheid. Spelenderwijs gaan leerlingen aan de slag met de tien competenties van het Mediawijsheid Competentiemodel van Mediawijzer.net. Elke competentie kent een verwerkingsopdracht. Die zijn er in diverse vormen: van het filmen of fotograferen van het antwoord tot inspreken en intypen op de tablet.

Een jaar lang programmeren
Ik had de eer om mee te mogen werken aan de ontwikkeling van MediaQuest. De ontwikkelfase van de game nam ongeveer een jaar in beslag. Samen met vier superenthousiaste collega’s brainstormde ik, bedacht creatieve opdrachten, zocht beeldmateriaal uit en programmeerde. Lang. Vele uren lang. Maar wat was het leuk! En leerzaam bovendien. Ik hoop dat het plezier dat we hadden tijdens het bedenken en maken van MediaQuest terug te zien is in de game. 

MediaQuest is zo ontwikkeld dat het op elk moment in elke bibliotheek gespeeld kan worden. Inmiddels gebeurt dit ook in vier andere bibliotheekorganisaties in het land. Lijkt het je leuk om kennis te maken met MediaQuest? Laat het me weten via m.vanderpal@oba.nl.

Maaike van der Pal is werkzaam bij de OBA als medewerker educatie en is lid van het Jonge Bibliothecarissen Netwerk


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie