HomeRubriekenGastblogsBericht
voetnoot
Aardappels, vlees en groente
Gert Staal
29-03-2018
In vroeger tijden stond AVG voor iets onschuldigs als aardappels-vlees-groente. Maar nu is het plotseling in mijn brein geassocieerd geraakt met een nieuwe bureaucratische term: Algemene Verordening Gegevensbescherming. Wat een monster is dat geworden!  Hebt u weleens de handleiding bestudeerd die het ministerie daar eind januari over publiceerde? Een kloeke 100 pagina’s vol jargon. En over een maand of twee moeten we er allemaal aan geloven.
Aardappels, vlees en groente
Waar tech-miljardair Mark Zuckerberg het pas na ettelijke dagen kon opbrengen een volmondig ‘sorry’ te zeggen, nadat hij Cambridge Analytica aan de haal liet gaan met 50 miljoen Amerikaanse gebruikers van Facebook, wordt de rest van de wereld, of in ieder geval dan toch de Europese Unie, veroordeeld tot een bureaucratische strafexercitie zonder weerga.

Kortom: er zijn blijkbaar twee werelden. Die van grote Internetondernemingen die – tenminste tot nu toe – gewoon massaal met onze privacy aan de haal konden gaan en daar ongestraft mee weg konden komen, en die van gewone organisaties zoals die van u en mij, die daar de bureaucratische last van mogen torsen. Snapt u het nog? Zijn het niet diezelfde bedrijven die nu de enorme somma van 3 procent belasting gaan betalen in de EU? En verder tot nu toe dus niets betaalden?

Ik heb twee jaar geleden mijn Facebook-account opgezegd. Tot nu toe had ik weleens twijfels. Daar was ik een paar dagen geleden opeens helemaal vanaf! #DeleteFacebook

Gert Staal. Directeur Bibliotheek Lek & IJssel


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie