HomeRubriekenGastblogsBericht
voetnoot
Toekomstige biebshop?!
Debbie Teitsma
03-07-2018
Gluren bij de buren. Dat doen we in bibliotheekland maar al te graag, bij bibliotheekcollega’s in binnen- en buitenland. En ook uitstapjes buiten de branche zijn ons niet vreemd. Ook ik krijg geregeld inspiratie op locatie. Bijvoorbeeld tijdens mijn trip naar New York eerder dit jaar. Naast een bezoek aan de vele toeristische hotspots die de stad rijk is, bracht ik als boekenliefhebber uiteraard een bezoek aan de wereldberoemde New York Public Library. Een indrukwekkende bibliotheek, niet alleen vanwege haar omvangrijke collectie maar ook vanwege het prachtige gebouw. 
Toekomstige biebshop?!
Al struinend door de zalen en gangen van de New Yorkse bibliotheek belandde ik bij een kleine bookshop vol met hebbedingetjes voor boekenliefhebbers. Met tal van items waar menig instagrammer jaloers op is. Hippe tassen met daarop teksten als ‘A book is a dream you hold in your hand’ of misschien wel mijn favoriet ‘I have always imagined that paradise will be a kind of library’. De merchandise verkoopt goed vertelt de dame achter de kassa. En dat klopt, want al snel vormt er zich een wachtrij achter me. Tijd om verder te gaan, maar het is me bijgebleven. Zouden we daar in ons eigen land niet meer mee kunnen doen? 
 
Natuurlijk kun je tal van items bestellen in de landelijke huisstijl. Super handig en praktisch, maar niet echt hip of uniek. Vooral heel erg biebs. Kunnen we dit aanbod niet aanvullen met een collectie die een jongere doelgroep aanspreekt? Juist bij hen valt er nog veel te halen wat betreft imagovorming. Dan heb ik het over een ietwat gekke koffiebekerverzameling, een literair kwartetspel, verse thee vernoemd naar een bekende auteur, ansichtkaarten en posters met literaire teksten, knuffels van bekende prentenboekfiguren of zo’n leuk linnen tasje voor boekenliefhebbers. Je zou ook kunnen denken aan meer luxeproducten als een paraplu. Producten die je niet per se denkt te vinden in een bibliotheek, maar die daar toch een duidelijke link mee hebben. Je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat! Als je eenmaal start met zoeken op internet, dan gaat er ongemerkt een uur voorbij en ben je een hoop inspiratie rijker (en soms een hoop geld armer… ha!).

In Bibliotheek de Boekenberg in Spijkenisse hebben we een voorzichtige start gemaakt met de verkoop van producten voor boekenliefhebbers. Dit in combinatie met ons Café Zinnig. Vanuit een kleine vitrine worden diverse producten verkocht. Al gaandeweg ontdekken we wat wel en niet werkt en zoeken we naar een goede manier om dit onder de aandacht te brengen. Maar nu vraag ik me af: er zullen toch vast meer bibliotheken zijn die hier iets mee doen? Vast wel, zo las ik onlangs over de READ Lifestyle van de nieuwe bibliotheek in Almere. Een zelf ontworpen collectie speciaal gericht op jongeren.

Laten we elkaar hierin opzoeken. Ik zie het al helemaal voor me in de toekomst: een aantal (pilot)locaties waar bibliotheekbezoekers van dit nieuwe aanbod kunnen proeven. Waar je een goede online campagne op kan loslaten gericht op jongere doelgroepen. Of misschien wel een webshop, waarbij je je bestelling gratis kunt ophalen bij de bibliotheek in jouw buurt.

Uit de documentaire Ex Libris van Frederick Wiseman over de New York Public Library werd mij duidelijk dat deze bibliotheek zich richt op het vergroten van haar eigen inkomsten. Iets waar we in ons land ook druk mee bezig zijn. Daar zou een dergelijk idee best aan kunnen bijdragen.

Debbie Teitsma
Medewerker Communicatie & Programmering bij Bibliotheek de Boekenberg en lid van het Jonge Bibliotheek Netwerk (JBN)


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (3)

Marjan Oosterhof
23-8-2018 12:15
 Bij de bibliotheek Kennemerwaard, en voor de fusie al in Castricum, hebben we jaren winkeltjes in onze vestigingen gehad. Door de crisis zakte de verkoop helemaal in en zijn we ermee gestopt. 
Het was erg leuk om te doen: hoe meer geld, tijd en aandacht, hoe groter de verkoop en de kans op een kleine winst. 

Voor wie meer informatie wil kan mij mailen. 
 
Albert kivits
24-8-2018 09:57
 wij hebben al enkele jaren een winkeltje met allerlei leuke zaken die gerelateerd zijn aan boek/taal/lezen. We worde er niet rijk van, maar het is een leuke aanvulling
Sergei Versteeg
24-8-2018 13:32
 Een leuk idee en zeker aansluitend bij de trends van vandaag. Ik zie vooral mogelijkheden in de combinatie offline in de bibliotheek en  een online shop/ sshowcase. 
Als het kostendekkend kan zijn is het al goed, de meerwaarde zit dan in positieve beeldvorming en traffic naar de locaties. Ik denk graag mee in de uitwerking, wie nog meer? Ik zal contact met je opnemen Debbie.

 

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie