HomeRubriekenGastblogsBericht
voetnoot
De openbare bibliotheek is als een zorgzame moeder
Rian Visser
06-11-2018
De openbare bibliotheek is als een zorgzame moeder. Iedereen, lid of geen lid, is welkom. Binnen is het warm en gezellig. Er liggen tijdschriften en kranten. Er is een voorleeshoek. Scholieren maken huiswerk. Moeder zorgt voor wifi, stopcontacten, stilte. Er is koffie en thee. 
De openbare bibliotheek is als een zorgzame moeder
Moeder wil het beste voor iedereen. Jonge ouders krijgen een BoekStart-koffertje. Tijdens Nederland Leest worden gratis boeken uitgedeeld. Moeder doet mee met de Nationale Voorleesdagen, Boekenweek, Kinderboekenweek, Kinderjury, enzovoort. Ze is er voor schrijvers. Ze organiseert lezingen en schoolbezoeken.
Als ouderen digitaal ongeletterd dreigen te raken, geeft ze cursussen, zoals SeniorWeb, Digisterker, Klik & Tik en Digicafé.
Moeder is goed bij de tijd. Ze richt FabLabs, Medialabs en Makerspaces op. Ze koopt robots en 3D-printers. Ze ontwikkelt een Luisterbieb app en een VakantieBieb app.

Moeder ziet er goed uit in haar mooie, landelijke, oranje huisstijl.
En vadertje Staat? Die geeft moeder steeds minder huishoudgeld. Hij kleedt haar uit waar ze bij staat. Moeder moet filialen sluiten. Gevangenisbibliotheken moeten dicht. Mensen moeten e-books lenen. Moeder moet vrijwilligers opleiden en professionele krachten ontslaan. Ja, onze moeder krijgt heel wat voor haar kiezen.

Maar moeder laat de lezers, die aan haar zijn toevertrouwd, niet in de steek. Ze is creatief. Ze is vernieuwend. Ze heeft een missie en ze gaat door! Waar zouden we zijn zonder onze moeder? 
 
Rian Visser, kinderboekenschrijver

De column werd uitgesproken op 1 november in het radioprogramma Radio EenVandaag en is hier overgenomen met toestemming van de auteur. De column is ook te lezen of te beluisteren op de weblog van Rian Visser.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie