HomeRubriekenGastblogsBericht
voetnoot
De goede match
Loeka van der Kooij
07-03-2019
De gemiddelde leeftijd van een taalcoach bij het Taalhuis van Bibliotheek Bollenstreek ligt boven de 60 jaar. Het is 61,58 om precies te zijn. Daartegenover staat dat de gemiddelde leeftijd van een taalvrager – iemand die graag beter Nederlands wil leren – nog geen 40 jaar is. 
De goede match
Omdat we graag zo goed mogelijk willen matchen tussen taalcoaches en taalvragers zijn we binnen het Taalhuis altijd op zoek naar de jongere doelgroep. Overigens niets ten nadele van de gepensioneerde vrijwilliger. Vaak zijn deze vrijwilligers erg flexibel inzetbaar. Of je nou op dinsdagochtend of vrijdagmiddag belt; deze vrijwilligers komen altijd. Ze volgen graag trainingen en zijn trouw aan het project waar ze zich voor inzetten.

Toch krijgen we bij het Taalhuis vaak de vraag van nieuwe taalvragers of ze misschien een jonge taalcoach kunnen krijgen. Het liefst iemand van dezelfde leeftijd. Ik kan me ook wel voorstellen dat het voor een jonge Eritreeër van 21 jaar gewoon leuker is om een taalcoach te hebben van 25 jaar dan van 60 jaar. Uit onderzoek* is gebleken dat impliciet leren – waar taalcoaching een vorm van is – meer effect heeft als een taalvrager zich tot dezelfde groep als de coach rekent en daardoor onbewust de taal van de taalcoach gaat overnemen. Des te belangrijker is een goede match tussen coach en vrager.

Omdat de jongere vrijwilliger zich niet zomaar bij de bibliotheek aanmeldt, zijn we bij Bibliotheek Bollenstreek op zoek gegaan naar een samenwerking. Die hebben we gevonden in Welzijn Teylingen. Zij hebben vier enthousiaste studenten in het kader van een stage bereid gevonden voor ons in actie te willen komen. Van deze studenten Social Work wordt gevraagd dat ze gedurende een halfjaar één-op-één contact hebben met ‘een cliënt’. Door het gesprek aan te gaan met deze studenten en goed uit te vragen wat voor hen belangrijk is bij een stage, is gebleken dat het vervullen van een taalcoachtraject in het Taalhuis en het voorlezen vanuit de VoorleesExpress een uitstekende invulling kan vormen van deze stage.

Na het volgen van een training tot taalcoach en voorlezer zijn deze studenten startklaar om zich het komende halfjaar in te zetten voor Bibliotheek Bollenstreek. Daarna worden zij afgelost door een volgende groep studenten. Wij worden heel enthousiast van deze samenwerking, waardoor we nóg beter kunnen matchen om de taalverwerving van onze taalvragers te bevorderen.

Loeka van der Kooij
Taalconsulent Bibliotheek Bollenstreek
 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie