HomeRubriekenGastblogsBericht
voetnoot
Voorlezen heeft iets magisch
Elvira Vis
01-05-2019
Binnen mijn werk ben ik in contact met veel verschillende mensen; leerkrachten, vrijwilligers, ouders en hun kinderen, organisaties die ons financieel ondersteunen en welzijnsorganisaties. Het mooiste van dit contact is dat ik bij iedereen een schittering in de ogen zie zodra het woord ‘voorlezen’ is gevallen. Kinderboeken, illustraties, samen zijn, voorspellen hoe een verhaal gaat aflopen, het roept iets herkenbaars op. 
Voorlezen heeft iets magisch
Als projectleider van de VoorleesExpress koppel ik gezinnen en vrijwilligers aan elkaar voor een traject van twintig weken. De vrijwilligers komen bij de gezinnen thuis om voor te lezen, samen te lezen en taalspelletjes te doen. Zo kunnen zij de ouder(s) erbij betrekken en een voorbeeld zijn.

In april stond binnen de Bibliotheek Bollenstreek de VoorleesExpress centraal. Het Marnick Theater heeft speciaal voor de deelnemende VoorleesExpress-gezinnen voorgelezen in vijf van onze vestigingen. Echt interactief. Het was prachtig om te zien hoe kinderen en ouders hiervan hebben genoten. Ouders die glommen van trots dat hun kind zo goed meedeed. Ouders die zelf probeerden mee te zingen. Ouders die, dankzij bemoedigende woorden van de vrijwilliger, zijn gekomen, terwijl zij dit zichtbaar zo ontzettend spannend vonden. Normaal gesproken komt de voorlezer bij hen thuis en nu waren zij uitgenodigd om die veilige omgeving te verlaten. Niet iedereen durfde dat.

Ook hebben we extra ingezet op de werving van vrijwilligers, wat heeft geresulteerd in een stroom van aanmeldingen. Het maakt me blij en trots dat er, in deze drukke tijd en snelle wereld, mensen zijn die graag tijd maken voor een ander. In de kinderboeken duiken. Zichzelf moeten uitdagen om creatief en geduldig te zijn. Kijken naar het kind, naar het gezin en ruimte geven, dat zijn de sleutelwoorden. Ons vrijwilligersteam wordt steeds gemêleerder. Van student tot gepensioneerde en daar tussenin. We leren van elkaar. De inzet van de vrijwilligers maakt het verschil voor deze gezinnen. Daar ben ik hen ontzettend dankbaar voor.
 
Elvira Vis
Projectleider VoorleesExpress, Bibliotheek Bollenstreek


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie