HomeRubriekenGastblogsBericht
voetnoot
Samen groeien: de ‘beste’ als deel van een sterk geheel
Jessica Jacobs
23-09-2019
Hoe belangrijk is het ‘de beste’ te zijn, als je bedenkt dat die beste deel uitmaakt van een netwerk van goede bibliotheken? Toch geeft de verkiezing van de Beste Bibliotheek een mooie boost aan de sector. De wedstrijd laat bibliotheekgebruikers stilstaan bij de waarde van hun bib. Maar wat is dat eigenlijk, een beste bib?
Samen groeien: de ‘beste’ als deel van een sterk geheel
Een collega-bibliothecaris poneerde een interessante stelling op ons congres Informatie aan Zee: 'De bib van de toekomst is een kleine bib'. Natuurlijk wilde zij daarmee de waarde van grote bibliotheken niet ontkennen. Wel onderstreept dit citaat het feit dat de bibliotheek een laagdrempelige plek is, die liefst dicht bij de (potentiële) bibliotheekgebruiker gelegen is. Met de bibliotheek hebben wij een krachtig instrument in handen om burn-outs te voorkomen, om inburgering te ondersteunen en zowel ieders talenten als de onderlinge cohesie te doen bloeien. Of de bibliotheek klein of groot is, is dan niet de essentie, zolang ze maar de juiste waarden uitdraagt en een professionele werking heeft. Daarmee verwijzen we niet louter naar het netwerk waarin elke bibliotheek meedraait. In essentie is een bibliotheek steeds groot: groot in wat ze betekent voor de samenleving. Een vraag die de VVBAD (Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw) als beroepsorganisatie en belangenbehartiger beroert is hoe bibliotheken sterk kunnen staan in een periode waarin onze sector kreunt onder afnemende budgetten. Als coördinator van de VVBAD ervaar ik niet alleen de bevlogenheid, maar tevens de bewonderenswaardige creativiteit van bibliotheekmedewerkers. Succesvol de werking heruitvinden na een zware knip in de budgetten: het kan. Maar laat het ons alsjeblieft niet te ver drijven. Beleidsmakers mogen beseffen dat de bibliotheek voor heel wat maatschappelijke problemen een oplossing heeft. Winst is niet meetbaar in alleen maar cijfers. De winst die de bibliotheek creëert is te vinden in ons welzijn, de ontwikkeling van onze medemensen en de cohesie binnen de samenleving. Laat ons dat alsjeblieft nooit vergeten. Dat vraagt dat wij niet alleen ons dagdagelijks werk doen, maar ook samen bouwen aan het positieve imago van de bibliotheek. Of het nu gaat om een grote of een kleine bib in de stad of het platteland, met een hoog of een laag budget, de beste of bijna-beste: laat ons samenwerken en vooral blijven geloven in de belang van ons werk.
 
Jessica Jacobs, coördinator VVBAD (mede-organisator van de verkiezing van de Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel)


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie