HomeRubriekenPeilingItem
voetnoot

Peiling

Vlaamse bibliotheken zijn beter af dan Nederlandse
Vanwege het Vlaamse bibliotheekdecreet, dat onder meer de aanwezigheid van een bibliotheek in elke gemeente verplicht stelt, lijken de Vlaamse bibliotheken beter beschermd tegen bezuinigingen dan de Nederlandse. Maar is zo’n bibliotheekwet wel voldoende?

Ook de Vlaamse bibliotheken ontkomen niet aan bezuinigingen, zo blijkt uit een VVBAD-enquête van eind 2010: 40% van de bibliotheken moet in 2011 inleveren, in 2010 was dat al 35% en in 23% kromp het personeelsbestand. De indexering is weggevallen en investeringen worden uitgesteld of geschrapt.

Ben je desondanks als bibliotheek in Vlaanderen toch beter af?
Geef uw stem en licht het toe in het reactieveld.

Zie ook het dossier Vlaanderen en meer in het bijzonder de artikelen '10 jaar decreet lokaal cultuurbeleid: de merites van een wetgeving' (PDF) en '"767/openbare bibliotheken" blijft sterke begrotingsrubriek'  (PDF)

Zie verder het nieuwsbericht over het Planlastdecreet.

Vlaamse bibliotheken zijn beter af dan Nederlandse
Eens (12 stemmen)
80%
Oneens (3 stemmen)
20%

Reacties op dit artikel (2)

leo willemse
19-4-2011 12:15
Tja. wat is beter af ? In Vlaanderen is de geest qua bibliotheekbouw wel uit de fles, zo'n beetje in navolging van de spetterende Nederlandse bibliotheekgebouwen.Maar hun filialen...daar heersen vaak nog openingstijden van 3 1/2 uur in de week met collecties die in menige huiskamer als klein worden beschouwd. Maar mensen als Braeckman en de directeur van Antwerpen spreken wel tot mijn verbeelding.Natuurlijk zou Nederland beter af zijn met een Wet.Dat lijkt me nu geen kans te maken.
Irma van Welzen
20-4-2011 11:39
Inderdaad is de vraag of het publiek mooie uitgebreide bibliotheken wil of kleinere in elke gemeente. Ik ga zelf voor het laatste. Door bibliotheeksamenwerking zijn voor volwassenen alle boeken te reserveren en bereikbaar. Maar juist kleine bibliotheken werken drempelverlagend voor (gezinnen met jonge) kinderen. Bijv. elke woensdagmiddag een boek lenen bijv. Gerichte samenwerking met scholen. Je publiek kennen. Het is mijn ideaal een bibliotheek dicht bij huis. Het aanbod qua boeken loopt dan misschien wat achter maar is groot genoeg voor een kinderhoofd.  
Zelf woon ik nu in Italie waar ook elk dorp zijn eigen bibliotheek heeft. Niet groot, niet mooi, maar wel vol boeken en alles aan te vragen via regionaal bibliotheeksysteem. En de drempel is laag.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie