HomeRubriekenPeilingItem
voetnoot

Peiling

Te mal voor woorden dat de branche opdrachtgever van Bibliotheek.nl moet zijn
In Bibliotheekblad nr. 9 antwoordt Anne Rube, voorzitter Commissie Bibliotheken van de Raad voor Cultuur, op de vraag of niet alleen het SIOB maar ook de VOB opdrachtgever van Bibliotheek.nl moet zijn: 'Ik rijd in een BMW. Een heerlijke auto. Nog nooit heeft BMW gevraagd wat ik wil. Voor de koffie die ik drink hetzelfde: nog nooit is mij gevraagd welke eisen ik aan mijn koffie stel. Waarom zou de branche dan wel zeggenschap willen over producten voor de digitale bibliotheek? Dat is te mal voor woorden.'

Is het inderdaad te mal voor woorden dat de branche opdrachtgever van Bibliotheek.nl moet zijn?

Geef uw stem en licht het toe in het reactieveld.

 

Te mal voor woorden dat de branche opdrachtgever van Bibliotheek.nl moet zijn
Eens (74 stemmen)
71%
Oneens (30 stemmen)
29%

Reacties op dit artikel (4)

Rob Vellinga
27-7-2011 17:31
Dat de branche zeggenschap zou moeten krijgen over de producten van bibl.nl gaat mij ook te ver. Dat was toch ook niet de bedoeling van de ontvlechting? Wel lijkt het me handig dat bibl.nl goed luistert naar de klanten, de branche, om te peilen welke noden en behoeften er zijn om daar vervolgens op in te spelen. Reken maar dat BMW dat ook doet en wel op een zo slimme wijze dat er heel veel van die bolides worden verkocht (aan degenen die zich een dergelijke auto kunnen veroorloven, helaas weinig personen in de bibliotheekbranche, maar dit ter zijde).
Kwestie van gezond verstand lijkt me, anders is het snel gedaan met een producent.
Perry de Wit
28-7-2011 08:53
Fraaie auto's, zeker, maar ik betwijfel of de analogie verder wel opgaat. BMW maakt auto's, niet dè auto. BMW opereert op een open markt. En uiteraard luisteren ze nadrukkelijk naar hun klanten, om te voorkomen dat ze binnen korte tijd niet meer hoeven te luisteren, bij gebrek aan klanten. Tenslotte wordt BMW uiteindelijk altijd betaald door de klanten. Voor BMW geen bibliotheekvernieuwingsgelden van OCW.

Ik ben het eens met de stelling, maar laten we dan ook wel de consequenties daarvan onderkennen. Bibliotheek.nl is niet bezig met 'n digitale infrastructuur, ze zijn druk met dè digitale infrastructuur. Bibliotheek.nl is dus een leverancier, weliswaar op een bijzondere markt, maar nog steeds een markt. Dus nog steeds met leverancier - klant relaties. Waar nog steeds de regels van het contractrecht gelden,  met gelijkwaardige partners en inclusief het principe van 'wilsovereenstemming'.

Wilsovereenstemming, ook in het geval van subsidie-'verplichting' en het besef dat opschalen noodzakelijk is. Nog steeds is het de taak van de klant om te beslissen over wel of niet aankopen en waarom dan wel. BMW heeft mij (helaas?) nog nooit kunnen dwingen een van hun bolides te kopen.

Dus laten we inderdaad het WAT en het HOE mooit overlaten aan stichting Bibliotheek.nl. Maar wel beseffen dat het WAAROM nog steeds verantwoordelijkheid blijft van de bibliotheek(branche) zelf.
Sjaak Driessen
28-7-2011 22:26
BMW, producten, markt, punt en nl, ....... ik waan me op de website van de NMA.

Het gaat over een publieke zaak die met publiek geld wordt bekostigd, inclusief de Raad voor Cultuur, als ik me niet vergis!? Dit is voor mij wel heer ver weg van waartoe we op aard zijn of zouden kunnen zijn. Te mal voor woorden ja, dat kan ik wel onderschrijven.

Over BMW maak ik me de minste zorgen nu ik gehoord heb dat de Chinezen geïnteresseerd zijn in Bayern en alles wat die naam draagt. 

Maar misschien is het product- en martkdenken minder erg dan 'Bibliotheek brengt boek naar lezer', zoals de Volkskrant van gisteren (27 juli) kopte en vergezeld liet gaan met een foto van de strandbibliotheek. Van idealisme, pragmatisme naar opportunisme? Nee, dat geloof ik niet. Het lijkt mij meer een oprechte getuigenis dan een aards 'beschavingsinstrument'. Als Mozes niet naar de berg komt dan komt de berg naar Mozes. Over een paar jaar hebben de Jehova's het nakijken dankzij aardse innovaties.   

alfred
2-8-2011 23:33
gedeelde opdrachtgeverschap - kan heel goed - alleen weet ik niet of degene die actief (personen en organisatie)  zijn in de sector  een cooperatieve grondhouding hebben.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie