HomeRubriekenPeilingItem
voetnoot

Peiling

De Bibliotheek op het station doet afbreuk aan het profiel van de openbare bibliotheek
In het recent verschenen nummer (12) van Bibliotheekblad komen verschillende gebruikers aan het woord die zich enthousiast uitlaten over de op 21 september officieel geopende Bibliotheek op het station in Haarlem, maar zijn er niet ook kanttekeningen te plaatsen?

De opening van het Bibliotheek op het station in Haarlem werd gevolgd door veel positieve reacties, zowel vanuit het publiek als de bibliotheeksector, maar er zijn ook tegengeluiden, waarbij vraagtekens gezet worden bij de invloed van dergelijke vormen van bibliotheekwerk op het beeld van de bibliotheek.

Is de stationsbibliotheek eigenlijk nog wel een bibliotheek? zo vragen de critici zich af. In de Bibliotheek op het station waan je je door inrichting en aanbod in een AKO- of Bruna-vestiging, maar moet je dat als bibliotheek eigenlijk wel willen? Is het niet zo dat je je als bibliotheek juist moet onderscheiden van dergelijke kioskboekwinkels en je meer moet profileren als onafhankelijke instelling die toegang biedt tot een waardevolle brede collectie die niet alleen de gebruikelijke bestsellers te bieden heeft?

De Bibliotheek op het station creëert een verkeerd beeld van de openbare bibliotheek en doet daarmee afbreuk aan het profiel van de bibliotheek als niet-commerciële, publieke instelling, waar mensen terecht kunnen voor educatie, informatie, cultuur en lezen dat verder gaat dan alleen de bestsellers.

Wat vindt u? Doet de Bibliotheek op het station inderdaad afbreuk aan het profiel van de openbare bibliotheek als publieke instelling?

Geef uw stem en licht het toe in het reactieveld.

De Bibliotheek op het station doet afbreuk aan het profiel van de openbare bibliotheek
Eens (31 stemmen)
60%
Oneens (21 stemmen)
40%

Reacties op dit artikel (10)

Margerie
14-10-2011 12:19
Ik vind dat je als bibliotheek moet onderscheiden, door juist "bibliotheek" te blijven en geen ako of bruna.
Je hoeft je collectie toch niet te presenteren als een boekhandel.
Je bent geenboekhandel, maar een ontmoetingsplek.
We moeten meegaan met onze tijd, WAAROM?
Waarom kunnen we niet gewoon met onze boeken en onze knowhow laten zien wat een bibliotheek is. Onderscheid je door een "BIBLIOTHEEK" te zijn wat het al eeuwen is.
Helma van de Langerijt
14-10-2011 13:54
Nee, de bibliotheek op het station doet geen afbreuk aan het profiel van de openbare bibliotheek!
Weet je wel hoeveel jongeren er zijn met een ov-kaart die bijna dagelijks op het station komen en vaak geen tijd hebben om naar de bibliotheek te gaan?
En juist het anders presenteren van een collectie blijkt vaak verrassend goed te werken.
Daarnaast kunnen we natuurlijk alle facetten van de bibliotheek onder de aandacht brengen.
M.i. een kans!
Josephien Middeldorp
14-10-2011 14:19
Een bibliotheek moet niet meewaaien met alle winden. Nu eens wil de overheid dit, dan weer een andere overheid iets anders. Wat ze allemaal willen, is bezuinigen. Daar tegenover moet de bibliotheek haar eigen kracht tonen. Een bieb op een station is modieus, kortdurend succes. Dat moeten wij niet willen!
Lotte Sluyser
14-10-2011 17:20
Wat een volstrekte onzin.
De stationsbieb ziet er fris uit en geeft daarom de perceptie van een boekhandel. Niet door de collectie die er staat, die is gewoon inhoudelijk goed.
Ik vraag me af of deze commentaarhebbers hem uberhaupt hebben gezien.
Auke Witstein
15-10-2011 08:40
Beste Lotte Sluyser, ik heb de stationsbieb gezien en hij ziet er inderdaad fris uit. Dat is ook het enige positieve, helaas. Want het is geen bieb, het is een boekhandel. Het geeft daarmee een totaal verkeerd beeld van een moderne bibliotheek. Daarmee ga je de ontlezing echt niet te lijf, en dat is wat u zou moeten doen. Niet achtter de politiek en achter de modieuze klant aanhollen!
Griet Van Hoecke
15-10-2011 11:34
 Mijn inziens maakt de lokatie niet veel uit, zolang er maar een openbare bibliotheek als openbare dienstverlening blijft bestaan. Misschien bereikt men hierdoor zelfs een groter doelpubliek omdat niet iedereen die de trein neemt normaal een bibliotheekbezoeker is. Zolang het maar echt een bibliotheek blijft waar je in stilte kan studeren en lezen en waar alles steeds netjes op orde in de rekken terug te vinden is.
Rob Vermeeren
17-10-2011 08:32
vooral niet innoveren en zeker niet doen waar vraag naar is want dat in modieus. Nee, hetzelfde blijven doen wat we eeuwen terug ook deden. Daar gaan we natuurlijk de oorlog mee winnen, gewoon zoals vroeger met pijl en boog. Nee, dit is een goed initiatief waarin de bibliotheek laat zien vooruit te willen. Gooi de stoffige jassen uit en verzin ook iets fris waar de klant behoefte aan heeft. Durf te overleven.
Bram Rietveld
17-10-2011 10:20
Waarom lijkt het bij bibliotheken altijd of-of te zijn en niet en-en? Elke bibliotheek tijdloos en diepgaand en het volk stroomt toe? Kom op zeg, analyseer je uitleencijfers is en je ledenbestand. Ca. 80 % van de volwassen bevolking is geen lid van de openbare bibliotheek. Van de leden van de stationsbieb was meer dan de helft geen lid van de bibliotheek. Ik verwelkom elke nieuwe vorm van bibliotheekwerk, die nieuwe klanten wil bereiken. Of het daarbij gaat om laaggeletterden, hoogbegaafden of fornesen is mij om het even. De stationsbieb in Haarlem bestaat  overigens naast 5 andere vestigingen. ik begrijp uit de reacties dat sommigen nog meer van hetzelfde hadden gewild?
Afra Brunott
17-10-2011 14:46
Het is zo jammer dat succesvolle en vernieuwende initiatieven direct weer ter discussie worden gesteld. Met de stationsbibliotheek wordt voorzien in een behoefte, andere 'gewone' biebs voorzien weer in een andere. Ik forens dagelijks langs de stationsbibliotheek en ik vind het geweldig! Hoezo, afbreuk doen aan...?
Henri
18-10-2011 07:34
De klanten van de bieb blijven weg. De subsidiegever houdt op met ongelimiteerd geld geven. En wat doet de bibliotheek? Winkels naäpen... retailconcept in Overijssel en stationsbieb in Haarlem. What's next? Een kat in het nauw maakt rare sprongen. We beleven de nadagen van de bieb en alle directies proberen het uit te zingen tot hun pensionering. Jammer van al dat belastinggeld.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie