HomeRubriekenPeilingItem
voetnoot

Peiling

‘Als je beroepskrachten vervangt door vrijwilligers, dan heb je geen bibliotheek meer, maar een collectie boeken’
Dat zegt Phil Bradley, de voorzitter van CILIP, de Britse belangenorganisatie van bibliothecarissen, in een interview in Bibliotheekblad 5.

Hij licht dat als volgt toe: ‘Je kunt van een vrijwilliger niet verwachten dat hij over dezelfde capaciteit beschikt om informatie te vinden en te verstrekken als de informatieprofessional. The library is the activity, it's the things that we do. It's not the artefact, it's not the physical item. Wij moeten dit verhaal als de donder duidelijk maken aan degenen die over onze toekomst beslissen, want wat er thans gebeurt, zie ik als werkelijke bedreiging voor het voortbestaan van de bibliotheek. Dat betekent wel dat we daadwerkelijk moeten laten zien dat we de gemeenschap waarin we werken verrijken, dat we mensen helpen bij het invullen van hun belastingformulier of het vinden van een nieuwe baan.’

Wat vindt u? Geef uw stem en licht die toe in het reactieveld.

‘Als je beroepskrachten vervangt door vrijwilligers, dan heb je geen bibliotheek meer, maar een collectie boeken’
Eens (49 stemmen)
83%
Oneens (10 stemmen)
17%

Reacties op dit artikel (8)

Chris Groeneveld
8-5-2013 16:14
Ooit gehoord van co-creatie? Kom op mensen: we moeten vóóruit, en dat lukt niet met de hakken in het zand.
Jeanine Deckers
8-5-2013 16:34
Chris,
Volgens mij is de stelling niet "bent u voor of tegen de inzet van vrijwilligers in de bibliotheek", want dat stadium zijn de meeste bibliotheken al lang voorbij. 

De stelling is: "kun je beroepskrachten VERVANGEN door vrijwilligers". Dat lijkt me een zeer fundamenteel verschil en dat heeft met co-creatie niks te maken.
Chris Groeneveld
8-5-2013 17:19
Zeker wel. Vervang bibliothecarissen maar door deskundige vrijwilligers zoals www.brainsley.com en www.VeleHanden.nl doen. En dat heeft alles te maken met co-creatie en crowdsourcing. De ramen moeten open, echt.
Esther Valent
8-5-2013 23:48
Hallo Chris, jammer dat je bij www.brainsley.com niets kunt lezen over de achtergrond zonder in te loggen. Ook bij www.velehanden.nl zou ik meer willen weten over de filosofie. En de ramen open prima, ik hou ook van frisse lucht, maar moet al het werk maar vervangen worden door vrijwilligerswerk?
Jan Krol
9-5-2013 14:38
Beste meneer Groeneveld!  
Ooit, toen ik nog bibliotheekdirecteur was, werd mij door een groep Rotarians die ik rondleidde in de Bibliotheek Almelo, gevraagd waarom ik niet met vrijwilligers werkte want dat zou de gemeenschap heel veel geld besparen. Ik wist gelukkig dat ze kort daarvoor in het plaatselijke ziekenhuis waren rondgeleid. Ik beantwoordde de vraag daarom met een wedervraag: Hebt u de ziekenhuisdirectie voorgesteld om in de operatiekamers met vrijwilligers te gaan werken want ook dat zou de gemeenschap veel geld besparen en een beetje deskundige vrijwilliger (iemand met enige ervaring in slagerij bij voorbeeld) leert toch snel eenvoudige operaties uit te voeren zoals het eruit wippen van een ontstoken blind darmpje? Het gezelschap was onthutst. En terecht. Zo zouden bibliothecarissen ook onthutst moeten zijn over de inzet van vrijwilligers in hun professie. Pleidooien voor de inzet van vrijwilligers in het bibliotheekvak moeten worden beschouwd als hoogverraad van die professie. De voorbeelden brainsley en VeleHanden zijn absurd. VeleHanden maken helemaal geen licht werk: ze leiden tot gezeur en gezanik en coördinatie-ellende. En hou toch eens op met onwerkbaar gezwatel over co-creatie, crowdsourcing en open ramen. Dank u!
Jeannemieke Hectors
14-5-2013 10:42

Een wedervraag: hoe kom je aan deskundige vrijwilligers? En wie leidt deze op? En zijn deze vrijwilligers ook 20 uur in de week beschikbaar?
Je zou kunnen denken aan bevlogen mensen die tussen twee banen zitten, maar ook zij zeggen eerlijk: als er een betaalde baan voorbij komt, ben ik weg.
Het bibliotheekwerk is geen verzamelen, beheren en uitlenen meer (zoals in het voorstel van de nieuwe bibliotheekwet), zoals het vroeger scheen te zijn. Het huidige bibliotheekwerk staat voor informeren, lezen stimuleren (van 0 tot je dood bent) en voor persoonlijke groei. De bieb heeft behoefte aan nieuwsgierige mensen, die willen leren en die het leren willen doorgeven. Tuurlijk zijn er altijd wel een aantal gemotiveerde vrijwilligers te vinden en er zullen ook vast wel projecten zijn die heel goed lopen.
Mijn dagelijkse praktijk is dat mijn bevlogenheid in mijn werk en mijn ideeën soms op een flinke muur stuit zowel bij mijn betaalde als onbetaalde medewerkers. Waarbij de onbetaalde krachten ook zeggen : "Ja, maar ik ben maar een vrijwilliger, dat kan/ wil ik helemaal niet..."
Een omslag in het werken? Laten we dan vooral op zoek gaan naar enthousiaste mensen die hart hebben voor de zaak! En laten we ze vooral merken dat we het waarderen! En dat daar loon bij komt kijken, lijkt me geheel logisch.
 

Nanno Nanninga
14-5-2013 13:01

Ik geloof in professioneel bibliotheekwerk. Dankzij onze bevlogen professionals heeft het bibliotheekwerk vanaf de jaren 70 een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Nu moeten we met volle kracht verder, de moderne uitdagingen aanpakken. Ik ben het dus zeer met de stelling eens. Natuurlijk is er een plaats voor vrijwilligerswerk, zoals ook in ziekenhuizen. Maar, zoals Jan Krol zegt: De chirurg zal een beroepskracht blijven en dat geldt wat mij betreft ook voor de bibliothecaris, die zijn werk met passie en vakkennis doet.

nanno Nanninga
15-5-2013 09:26
De stelling prikkelt mij, dus nog maar een reactie.
Ik ben vanaf 1978 werkzaam als bibliothecaris. Dat is mijn vak. Zoals anderen een vak hebben als timmerman, apotheker, arts of leraar. Je werk is je leven en je passie!
De inzet van vrijwilligers is gedurende al die jaren steeds aan de orde geweest.
En elke keer weer voel ik de roep om vrijwilligers als een soort belediging, als een soort ontkenning van mijn professie, alsof ik nutteloos werk doe wat zomaar door iedereen gedaan zou kunnen worden. laten we stoppen met zulke discussies, die ons vak alleen maar uithollen.
Natuurlijk is er plaats voor vrijwilligers in onze branche. Soms, noodgedwongen, als "goedkope" arbeidskracht. Soms als ambassadeur, gastheer of gastvrouw. Als het goed geregeld is: geen bezwaar. Maar de basis van ons vak is toch professionaliteit, zoals dat ook in bijvoorbeeld het onderwijs en in de (gezondheids)zorg is? Natuurlijk moet iedere vakman/vakvrouw zijn vak bijhouden. Daarin hebben we nog een flinke slag te slaan. Maar het vak van bibliothecaris blijft bestaan. Het is daarom ook eigenlijk heel erg dat we geen eigen vakopleiding meer hebben!

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie