HomeRubriekenPeilingItem
voetnoot

Peiling

Vermaatschappelijking of professionalisering, dat is de keuze
Volgens Thijs Kuipers, directeur van de Bibliotheek Eindhoven, ontkomen bibliotheken er niet aan scherpe keuzes te maken. Alles tegelijkertijd willen doen, kan niet meer volgens hem.

Kuipers zegt in Bibliotheekblad 6, 2013: ‘Wat wij doen, is een conclusie verbinden aan het veranderende gebruik van de bibliotheek. Er zijn in feite twee toekomstsporen mogelijk. Ofwel je kiest voor een bibliotheek als een sociaal georiënteerde voorziening, die dan wel binnen twee decennia verdwijnt in de welzijnssfeer en onderdeel wordt van de primaire sociale infrastructuur. Ofwel je kiest ervoor onderdeel van de kennisinfrastructuur te zijn. Allebei kan niet. Of de bibliotheek wordt deel van de sociale cultuur, of van de kenniscultuur.’

Zelf kiest hij voor het laatste. Even verderop in het artikel concretiseert hij die keuze nog wat meer: ‘Wij willen een expertisecentrum zijn. Wij willen het onderwijs voorzien van mensen die slimmer zijn dan de leerkrachten. Vermaatschappelijking of professionalisering, daar gaat het om.’

Wat vindt u, moet de bibliotheek inderdaad een keuze maken tussen enerzijds zich profileren als een sociaal georiënteerde voorziening of anderzijds onderdeel van de kennisinfrastructuur zijn?

Geef uw stem en licht die toe in het reactieveld.


Vermaatschappelijking of professionalisering, dat is de keuze
Eens (10 stemmen)
42%
Oneens (14 stemmen)
58%

Reacties op dit artikel (2)

Nanno Nanninga
14-6-2013 08:19
Ik ben wel gecharmeeerd van de vergelijking die Thijs in het artikel maakt met het Zwitsers zakmes. Die messen zijn veelzijdig, maar ook van uitzonderlijk goede kwaliteit. Voorlopig vind ik het een uitdaging om die veelzijdigheid na te streven.
Ik heb daarom "oneens" gestemd.
Wim Keizer
21-6-2013 18:35
Bij Zwitserse zakmessen moet ik altijd denken aan een scene van de Schotse komiek Billy Connolly die een keer een exercitie van de Swiss Army liet zien. Die heeft natuurlijk geen geweren, maar Zwitserse zakmessen en de commandant roept dan: "scissors ut!", waarop iedereen tegelijk het schaartje te voorschijn haalt.

Ik vind de stelling lastig zwart-wit te beoordelen, maar heb wel de neiging Thijs gelijk te geven. Ik denk alleen dat de keuzes per gemeente (zolang die de voornaamste financier blijft) anders zullen uitvallen.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie