HomeRubriekenPeilingItem
voetnoot

Peiling

Sluiten van vestigingen gaat ten koste van leesbevordering
Bibliotheekblad 8 bevat een interview met Carol Vanhoutte, directeur van de Bibliotheek Kortrijk, en met beleidsmedewerker Jürgen Van Lerberghe. Zij houden onverkort vast aan spreiding van filialen, mede omdat het sluiten van vestigingen volgens hen ten koste gaat van de leesbevorderende functie van de bibliotheek.

Naar eigen zeggen is er in Kortrijk sprake van een ‘bibliotheekdichtheid van zeker vijf vestigingen boven het Vlaams gemiddelde’. De verklaring van Vanhoutte in Bibliotheekblad nr 8: ‘Sluit je vestigingen, dan zet je minder in op bevorderen van geletterdheid, wegwerken van taalachterstanden en bereiken van bepaalde doelgroepen’.

Eerder al, in Bibliotheekblad 7, kwam Job Cohen, voormalig burgemeester van Amsterdam en PvdA-leider, die voorzitter is geworden van de Raad van Toezicht van de Openbare Bibliotheek van Amsterdam, tot min of meer dezelfde conclusie. Hij vindt dat de bibliotheek nog lang niet aan het eind van haar levenscyclus is: ‘Zo lang nog 60% van onze leerlingen op het vmbo zit, heeft de openbare bibliotheek nog een belangrijke functie’. Hij breekt een lans voor de kerntaak van de bibliotheek: het verbreiden van de leescultuur. Cohen stelt: ‘Als de openbare bibliotheek trouw wil zijn aan haar oude kernfunctie, dan blijft decentralisatie belangrijk’.

Wat vindt u? Is het wenselijk het principe van decentralisatie en spreiding zoveel mogelijk overeind te houden omdat anders de bibliotheek haar belangrijke taak op het gebied van leesbevordering verliest?

Geef uw stem en licht die toe in het reactieveld.

Sluiten van vestigingen gaat ten koste van leesbevordering
Eens (97 stemmen)
86%
Oneens (16 stemmen)
14%

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie