HomeRubriekenPeilingItem
voetnoot

Peiling

Bibliotheekwet gooit het kind met het badwater weg

Kan de bibliotheekwet - en de nadruk daarin op de digitale bibliotheek - fnuikend uitpakken voor het lokale bibliotheekwerk?

Bibliotheekblad 11, 2013 bevat een interview met Krist Biebauw, directeur van de Bibliotheek Gent. Een van de vragen die hem wordt voorgelegd, luidt: In Nederland bewijst de nieuwe bibliotheekwet wel lippendienst aan het belang van lokale bibliotheken, maar als het erop aankomt, kunnen gemeenten de boel sluiten als ze maar met buurgemeenten afspreken dat hun burgers daar terecht kunnen.

Biebauw antwoordt daarop: ‘Ik kijk daar met zorg naar. Men is in Nederland echt bezig het kind met het badwater weg te gooien. En er komt niks voor in de plaats. De digitale bibliotheek is geen lege doos, maar het is wel een doos waar weinig in zit. En ik weet ook niet of er in de digitale bibliotheek veel ruimte zal zijn voor bibliotheekwerk. Het is zeker zo dat je vormen van dienstverlening digitaal kunt uitbouwen, de verwachtingen daaromtrent zijn groot. Maar mensen hebben ook nog altijd behoefte aan een fysieke plaats. Als je iets wil doen op het vlak van emancipatorische en educatieve processen, kun je dat dan digitaal gaan doen? Volgens mij heb je dan een probleempje.’

Kan de bibliotheekwet - en de nadruk daarin op de digitale bibliotheek - inderdaad fnuikend blijken voor het lokale bibliotheekwerk?
Wat vindt u? Geef uw stem en licht die toe in het reactieveld.

Bibliotheekwet gooit het kind met het badwater weg
Eens (53 stemmen)
76%
Oneens (17 stemmen)
24%

Reacties op dit artikel (2)

Gemma Wiegant
1-11-2013 16:24
 Goed om een heldere mening te lezen van een collega die met afstand kan kijken naar de Nederlandse ontwikkelingen. Ik ben het helemaal eens met mjn Gentse collega. De digitale enb fysieke bibliotheek dienen innig verbonden te zijn. Een bibliotheek is meer dan een digitale verzameling van content, nu en in de toekomst. 
Floris Kolvenbach
4-11-2013 14:03
Een bibliotheek en een digitale bibliotheek zijn 2 verschillende zaken. Ik kan spreken voor www.beeldbibliotheek.nl dat is een echte digitale bibliotheek die is opgezet vanuit een visie om beeldcultuur en e-books te verbinden.
Ik denk dat het fysieke bibliotheekwerk heel belangrijk is en dat een digitale bibliotheek naast een fysieke bibliotheek staat. Het streven om alles onder koepels en hoedjes te brengen en te uniformeren en te reguleren is geen goed principe. Het belemmert natuurlijke ontwikkeling. Voor de bibliotheken geldt: "divided you will stand, united you will fall". Het onderscheidende karakter van afzonderlijke bibliotheken en digitale bibliotheken moet meer tot zijn recht komen. Als de elektra uitvalt is het goed dat er ook is nagedacht over de toekomst van de boeken en informatie in de regio. Als elektriciteit beschikbaar is, is het goed dat er is nagedacht over digitale content. Natuurlijk is het ook belangrijk dat ideeën worden uitgewisseld, en dat er op algemeen vlak wordt samengewerkt, maar zoals we nu zien is de basis van de piramide in beweging en moet de top stil zitten.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie