HomeRubriekenPeilingItem
voetnoot

Peiling

De opmars van managers is een vloek van de bibliotheeksector
In een interview met Jan Van Herreweghe in Bibliotheekblad 3 noemt de directeur van de Bibliotheek Harelbeke de opmars van managers in de bibliotheeksector ‘een absolute vloek'.

Van Herreweghe stelt in Bibliotheekblad 3: Als ik zie wat bepaalde collega’s als taak opgelegd krijgen, dan denk ik dat die managers er enkel zijn om het overzicht te houden en voor de rest alles delegeren.’ Bovendien zegt hij: ‘Alle boeken en cd’s die door mijn medewerkers worden ingevoerd, krijg ik nog in handen. Ik ken mijn collectie nog. Een manager kent die niet.’

Ook Rob Bruijnzeels keert zich in zijn laatste gastblog op deze website, getiteld 'Open brief aan de sollicitatiecommissie nieuwe directeur OBA', tegen de toenemende invloed van managers in de bibliotheeksector.
'De weg naar de ondergang van menig openbare bibliotheek is geplaveid door managers "met affiniteit voor het bibliotheekwerk": een tijdje laag overvliegen, na een maand of twee roepen dat je precies weet hoe en waarom alles fout is en anders kan, totdat je weg moet,' zo schrijft hij in zijn column. Bruijnzeels houdt een pleidooi voor 'gedreven vakmensen', bibliothecarissen in hart en nieren: 'Iemand met liefde voor de openbare bibliotheek, die maatschappelijke waarde voorop stelt in plaats van het serviele "klantwaarde". Iemand die een goed literair boek leest in plaats van het parochieblaadje van managementboek.nl. (...) Iemand die weet waar bibliotheken voor staan, wat ze betekenen, in welke prachtige traditie ze staan en welke kwaliteit er al in huis is.'

Wat vindt u? Kan de bibliotheeksector inderdaad nog bouwen op de gedreven vakmensen, de bibliothecarissen in hart en nieren, of vraagt deze tijd om de meer zakelijke instelling van managers, die weten hoe ze (cultureel) ondernemerschap invulling moeten geven?

Geef uw stem en licht die toe in het reactieveld.

De opmars van managers is een vloek van de bibliotheeksector
Eens (57 stemmen)
64%
Oneens (32 stemmen)
36%

Reacties op dit artikel (2)

Hilde Melckenbeeck
15-3-2014 13:00
 Ik ben bibliotheekmedewerker en sta dus onderaan de ladder maar wil toch reageren. Een stem van 'de vloer' eens laten klinken.  Gedreven bibliothecarissen in hart en nieren zijn onmisbaar in de bibliotheeksector, dat staat buiten kijf. Maar evenzeer vind ik dat diezelfde bibliothecarissen ook kwaliteiten van een gedreven manager moeten bezitten. Leiding geven aan een team, een team begeesteren vind ik immers heel belangrijk. Een degelijke goed uitgebouwde collectie is niet he enige dat belangrijk is vind ik. Je moet als bibliothecaris aan de ene kant je bibliotheek in de kijker zetten, mensen winnen voor de bib, je leners verrassen en aan je vastpinnen. Aan de andere kant moet de bibliothecarsi zijn team besmetten met zijn/haar enthousiasme en dan pas kan je ongelooflijke dingen bereiken. Dus eigenlijk moet de hedendaagse bibliothecaris inderdaad 'iemand met liefde voor de openbare bibliotheek zijn' maar Als bibliothecaris mag je je niet beperken tot 'het lezen van goede literaire boeken'. Als bibliothecaris, regelmatig een goed managmentboek lezen, zal bijdragen tot een betere werking van de bibliotheek. Daar ben ik van overtuigd!
Jeroen de Boer
17-3-2014 10:54
Diezelfde heer Herreweghe stelt wel zonder blikken of blozen dat hij in april geen tabletworkshop organiseert als het voorstel daartoe in februari gedaan wordt. Redenen: 

1. Je moet er langer over nadenken (?)
2. Je moet promotie maken (twee maanden de tijd toch?)
3. Hij heeft al andere lezingen gebudgetteerd (dus?).
4. Hij voelt zich door de tijdsdruk verplicht het te doen en dat past niet in zijn perfectionistisch persoonsbeeld (wat gaat voor, persoon of bibliotheek?).

Wie is hier nu de manager (die wel wat cultureel ondernemerschap kan gebruiken)?









 

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie