HomeRubriekenPeilingItem
voetnoot

Peiling

Nederlandse bibliotheken moeten zich actiever opstellen in het debat over kwesties als privacy en overheidssurveillance
Amerikaanse bibliotheken lijken zichzelf van oudsher al meer dan Nederlandse bibliotheken te zien als hoeders van de democratische kernwaarden, maar met de verkiezing van Donald Trump als president lijken kwesties als privacy, vrijheid van informatie en meningsuiting en overheidssurveillance nog meer dan voorheen met stip boven aan de bibliotheekagenda terecht te zijn gekomen, waarbij een activistische opstelling vaak niet geschuwd wordt. Zou die meer activistische houding binnen de Amerikaanse bibliotheekwereld niet meer navolging moeten krijgen onder Nederlandse bibliotheken en bibliothecarissen?  
 
In Nederland vroeg Jeroen de Boer zich op 14 december in een blogpost af waar de Nederlandse bibliotheken zijn in het debat over privacy. ‘Sinds de uitverkiezing van Donald Trump benadrukt de American Library Association dat zij zich des te meer sterk maakt voor de bescherming van persoonsgegevens van bibliotheekgebruikers. (...) Maar de Nederlandse bibliotheken zijn en blijven in deze discussie onzichtbaar. Niet dat zij niets aan privacy doen overigens, maar die betrokkenheid heeft voornamelijk betrekking op de eigen systemen en is daarmee intern gericht. Naar buiten toe, in het publieke en politieke debat, is de bibliotheek geen deelnemer en zéker geen pro-actieve partij. En dat vind ik zorgelijk. (...)’, aldus De Boer, die bij Nederlandse bibliotheken nauwelijks een stellingname ziet 'over het bredere begrip van privacy dat geldt voor álle gebruikers van de bibliotheek, of beter nog, alle burgers in Nederland’, terwijl hij (en met hem ook een organisatie als Bits of Freedom) vindt dat dat wel zou moeten.

Zie verder ook de verklaring van de American Library Association (ALA) van 30 januari, 'ALA opposes new administration policies that contradict core values', en het uitgebreide overzicht ‘De bibliotheek als bolwerk tegen “Trumpism”?

Wat vindt u, moeten Nederlandse bibliotheekorganisaties en bibliothecarissen zich veel actiever (en activistischer) opstellen in het publieke en politieke debat over kwesties als privacy en overheidssurveillance?
 
Geef uw mening en licht die toe in het reactieveld. 

 

Nederlandse bibliotheken moeten zich actiever opstellen in het debat over kwesties als privacy en overheidssurveillance
Eens (45 stemmen)
83%
Oneens (9 stemmen)
17%

Reacties op dit artikel (3)

Peter Nugteren
4-2-2017 11:30
Dàt Nederlandse bibliotheken zich afzijdig houden is natuurlijk zo klaar als een klontje. Enerzijds wil men de politieke onafhankelijkheid bewaren: pleiten voor privacy wordt nogal geïdentificeerd met linkse hobby's.
Misschien zou het goed zijn als de discussie in de bibliotheekwereld aangezwengeld werd vanuit de rechtse (cq conservatieve of liberale) hoek - zodat het een eerlijke en evenwichtige discussie kan zijn. Dan kan m.i. de bibliotheek als instelling daaraan meedoen. Tot nu toe wordt het woord veelal gevoerd door op persoonlijke titel bloggende en twitterende medewerkers.
Anderzijds is de openbare bibliotheekwereld zelf ook niet geheel 'onschuldig' , om maar een zwartwit term te gebruiken. Ze graven gretig in de data die hun leden/gebruikers/klanten in een bibliotheeksysteem, website of app achterlaten teneinde daar doelgerichte marketing mee te kunnen plegen. Ze blijven binnen de grenzen van de wet. Maar diezelfde wet spreekt zich niet uit over fatsoen. Daarin gaat het vooral over het feit of ze wel eerlijk vertellen wat er met die data gebeurt.  Dat die data mogelijk naar buitenland gaat of ergens verwerkt wordt in wel zeer gedetailleerde profielen, daar wordt niet over gerept. Laat staan nagedacht. Ook niet in de bibliotheekwereld. Of alleen door die twitterende en bloggende medewerkers...
Het boekje 'Je hebt wèl wat te verbergen' zou verplicht moeten worden als leesvoer voor iedere manager en directeur, zodat ze in ieder geval hun beslissingen met ogen open nemen.
Wil je diezelfde materie met nog een aardig (waargebeurd) verhaal tot je nemen, lees dan


Peter (vervolgd)
4-2-2017 11:31
Disrupted van Dan Lyons. Vermakelijk en leerzaam.

Sorry - te vroeg ingestuurd. Redactie mag de berichten samenvoegen.

Peter
Peter (alweer)
4-2-2017 13:00
P.S.
De titel van het boekje van Dimitri Tokmetzis is "Je hebt wél iets te verbergen : over het levensbelang van privacy."
Het blijkt dat bibliotheekcatalogi moeite hebben met vinden van de titel als je bv iets door wat vervangt...

Ook hier mag redactie samenvoegen (als dat kan).

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie