HomeRubriekenPeilingItem
voetnoot

Peiling

De bibliotheek moet progressief zijn en stelling nemen om relevant te blijven
Torbjörn Nilsson, directeur van de bibliotheek in het Zweedse Malmö, zegt in een interview in Bibliotheekblad 3 /4 2019 dat het de taak van de bibliotheek is zich sterk te maken voor een duurzame samenleving, of het nu gaat om sociale gerechtigheid, economische gelijkwaardigheid of milieu- en klimaatdoelstellingen.
 
De Stadsbiblioteket Malmö neemt stelling en kiest voor de progressieve aanpak. Nilsson is van mening dat een instituut dat de emancipatie van mensen hoog in het vaandel voert, zoals de bibliotheek, niet neutraal kan blijven. ‘Door te doen wat we doen, bekennen we kleur. Ik vind het van eminent belang dat de bibliotheek zich sterk maakt voor de menselijke waarden. In Zweden worden we daarin gesteund door de overheid, al klinkt er ook wel eens kritiek op ons functioneren vanuit bepaalde linkse en rechtse hoek,’ aldus Nilsson. ‘Om relevant te blijven, moeten we progressief zijn.’
Vanuit deze progressieve insteek heeft men er in Malmö voor gekozen stripboeken als Kuifje in Afrika nog wel via de catalogus beschikbaar te houden, maar ze - vanwege 'de koloniale elementen' - weg te stoppen in het magazijn.

Wat vindt u, moet de bibliotheek kiezen voor een progressieve aanpak en zich sterk maken voor een duurzame samenleving waar het gaat om sociale gerechtigheid, economische gelijkwaardigheid of milieu- en klimaatdoelstellingen? En moet daarmee rekening worden gehouden waar het gaat om het collectieaanbod?

Geef uw mening en licht die toe in het reactieveld.

Zie voor de volledige tekst van het interview: Torbjörn Nilsson (Bibliotheek Malmö): ‘Om relevant te blijven, moeten we progressief zijn’


De bibliotheek moet progressief zijn en stelling nemen om relevant te blijven
Eens (43 stemmen)
67%
Oneens (21 stemmen)
33%

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie