HomeRubriekenRubriek
voetnoot

Buitenland

Bibliotheekwetgeving in andere Europese landen: een inventarisatie

28-1-2020 - Bert Ummelen

Weer dreigen openbare bibliotheken de dupe te worden van krappe gemeentelijke budgetten. Wat ze moeten doen is haarfijn geregeld, maar of ze dat ook kunnen doen is aan het lokale bestuur. Dat stelt zijn prioriteiten, en bibliotheken bleken in het verleden al ‘gemakkelijke’ bezuinigingsposten. Hier en daar ging zelfs de stekker eruit. Hoe zit het in andere landen? Kennen die, in tegenstelling tot onze Wsob, wel een wettelijke zorgplicht? Bibliotheekblad ging het na. 

IFLA: tijd voor actie

3-9-2019 - Eimer Wieldraaijer

Een slagschip verandert slechts langzaam van koers, maar op het 85ste World Library and Information Congress in Athene (24-30 augustus 2019) werd in ieder geval de intentie uitgesproken dat de International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA) zich, in vergelijking met vroeger, strategisch gezien ingrijpend wil herpositioneren. Motto van het nieuwe beleid: We are IFLA. Ofwel: de macht niet meer aan het bestuur maar aan de basis, en op dat breed gedragen fundament het advocacy-beleid uitbouwen. 

Maatschappelijke waarde in perspectief: Finland versus Nederland

2-9-2019 - Marjolein Oomes en Anne van den Dool

De druk op bibliotheken neemt toe om hun maatschappelijke waarde beter aan te tonen. Onderzoek dat daaraan tegemoetkomt, laat zien dat de bibliotheek in Nederland op een aantal punten erg wordt gewaardeerd. Maar wat zeggen die bevindingen precies over het functioneren van het Nederlandse bibliotheekstelsel? Een internationale vergelijking kan helpen daar licht op te laten schijnen. Bijvoorbeeld een vergelijking met Finland, een land dat qua samenleving en bibliotheeksysteem niet heel veel verschilt van Nederland, maar waarin bibliotheken een veel grotere waardering genieten.  

Torbjörn Nilsson (Bibliotheek Malmö): ‘Om relevant te blijven, moeten we progressief zijn’

30-4-2019 - Eimer Wieldraaijer

Torbjörn Nilsson (61) geeft leiding aan de tweehonderd medewerkers van de openbare bibliotheek in Malmö. Daarnaast is hij bestuurslid van IFLA. Een gesprek over de blijvende relevantie van de bibliotheek in Zweden en ver daarbuiten. ‘De bibliotheek hoort zich sterk te maken voor een duurzame samenleving, of het nu gaat om sociale gerechtigheid, economische gelijkwaardigheid of milieu- en klimaatdoelstellingen’, zo zegt hij stellig. 

Nieuwe bibliotheek Oodi Helsinki: ode aan democratie en burgerschap

20-12-2018 - Bart Janssen

Scandinavië heeft er sinds kort een nieuwe prestigieuze bibliotheek bij. Op 5 december, de Finse Onafhankelijkheidsdag, opende in Helsinki de nieuwe bibliotheek Oodi haar deuren. Het 98 miljoen kostende gebouw verrees mede ter gelegenheid van de viering van 100 jaar onafhankelijkheid van Finland, na ruim een eeuw overheersing door Rusland.

Amerikaanse nieuwswoestijnen en bibliotheken

13-11-2018 - Bart Janssen

Zoals het cliché wil, is alles in de VS altijd veel groter dan bij ons, en dat zal waarschijnlijk ook wel het geval zijn voor het verval van de lokale media. In ieder geval heeft men er al een term voor gemunt: ‘news deserts’. 

Grote impact van bibliotheken op leven Finnen

17-10-2018 - Erik Boekesteijn en Sander van Kempen

Erik Boekesteijn en Sander van Kempen (beiden KB) spraken met Pirkko Lindberg, directeur van Tampere City Library en vicevoorzitter van de Finnish Library Association. Insteek: wat kunnen we in Nederland leren van de Finse collega's? 

Prestigieuze bibliotheken van Nederlandse architecten geopend

13-11-2017 - Bart Janssen

Kort na elkaar zijn onlangs in het buitenland twee nieuwe prestigieuze bibliotheken geopend die ontworpen zijn door Nederlandse architecten. Het gaat om de Binhai Library in de Chinese stad Tianjin, ontworpen door MVRDV, en de Nationale Bibliotheek van Qatar, een ontwerp van Rem Koolhaas.

De bibliotheek als bolwerk tegen 'Trumpism'?

2-2-2017 - Bart Janssen

De verkiezing van Donald Trump als de volgende Amerikaans president kwam voor velen als een schok, maar dat Trumps winst ook de Amerikaanse bibliotheekwereld niet onberoerd liet en laat, blijkt wel uit de deining die direct binnen de branche ontstond en die eigenlijk tot op heden voortduurt. En met de komst van een nieuwe president zijn ook begrippen als fake news en post truth plots prominent op de voorgrond getreden.

Onderstaand een uitgebreid overzicht van de reacties en discussies binnen de Amerikaanse bibliotheekwereld naar aanleiding van Trumps verkiezing.

Terugblik over de grens, mei 2016

11-5-2016 - Bart Janssen

Met ingang van dit jaar biedt Bibliotheekblad maandelijks een selectie uit het internationale bibliotheeknieuws van de voorgaande weken. In deze aflevering onder andere: Britten op de barricaden voor hun bibliotheek maar ook hoopgevende geluiden, Amerikaanse bibliotheken die zich inzetten voor daklozen. 

    Resultaat 1 t/m 10 van 41     Volgende »

Peiling

De potentiële kracht van het landelijke merk Bibliotheek wordt niet voldoende benut
Eens
Oneens
In een interview in Bibliotheekblad nr 7 2019 stelt Cyril Crutz, directeur-bestuurder van BiblioPlus, dat de potentiële power...
Lees meer en geef uw mening