HomeRubriekenRubriek
voetnoot

Bijeenkomst

Onderweg naar een digisterkere samenleving op de Wagenwerkplaats

27-3-2020 - Bart Janssen

Het is een nogal schrale maartse donderdag als in Amersfoort de Digisterkerdag plaatsvindt, maar het terrein waar de bijeenkomst zich afspeelt voegt zich met zijn wat ruwe industriële karakter voorbeeldig naar de gure weersomstandigheden. De voormalige wagenwerkplaats van de Nederlandse Spoorwegen is inmiddels erkend als industrieel erfgoed en het complex biedt nu onder andere onderdak aan creatieve bedrijfjes, horeca en een locatie voor congressen en evenementen in gebouwen met namen als Het Oude Magazijn en het Centraal Ketelhuis. 

Succesvol CulturA & Zo in Nootdorp laat zich inspireren door Chesters StoryHouse

5-3-2020 - Anne van den Dool

Een eigentijdse woonwinkel waarin boeken de sfeermakers zijn. Die indruk krijgt de bezoeker wanneer hij via de rode loper cultuurcentrum CulturA & Zo in Nootdorp betreedt. Eind 2019 opende het vernieuwde gebouw haar deuren en onlangs verwelkomde men reeds de 55.000ste bezoeker. De Koninklijke Bibliotheek (KB) besloot een college aan het succesverhaal te wijden, waarin ook de grote invloed van het StoryHouse in Chester een prominente plaats krijgt. 

Gepassioneerde discussies over staat van bibliotheekstelsel in Mauritshuis

29-1-2020 - Anne van den Dool

Op initiatief van Wieb Broekhuijsen, directeur-bestuurder van de Bibliotheek West-Achterhoek, en de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) vond op vrijdag 24 januari in het Haagse Mauritshuis een bijeenkomst plaats waar bibliotheekdirecteuren en wethouders samenkwamen om in discussie te gaan over de vermaatschappelijking van de bibliotheek. Aanwezig waren verder ook politiek verslaggever Wouke van Scherrenburg, Mariëtte Hamer, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), Salima Belhaj, Tweede Kamerlid namens D66, Piet Boogert, cultureel ambassadeur van Amsterdam, PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher en Volkskrant-columnist Sheila Sitalsing.

Stadjers omarmen Forum Groningen massaal

2-12-2019 - Bart Janssen

Hij is al vergeleken met een reusachtige diamant, een scherp gesneden monoliet en met Uluru, ook wel bekend als Ayers Rock, en het lijkt dus niet meer dan gepast dat de officiële opening van Forum Groningen op vrijdag 29 november iets na vijven verricht wordt door een abseilende astronaut die langs de westwand van de kolos naar beneden zeilt. 

Bias als buzzwoord: bijeenkomst KB over Artificiële Intelligentie en bibliotheek

16-7-2019 - Bart Janssen

Het is tegenwoordig niet ongebruikelijk om in een willekeurige bibliotheek aan te lopen tegen een paar vrolijk beppende Peppertjes of ander robotisch vernuft, maar waarheen voert de weg der Artificiële Intelligentie (kortweg AI) de bibliotheek verder nog? Het was de vraag die centraal stond tijdens een bijeenkomst die de Koninklijke Bibliotheek op 2 juli organiseerde.

Nachtelijke avonturen in de bieb

8-2-2019 - Marjolein Hordijk

Alles begint altijd met een idee, een wild plan. Mijn collega Lieteke Aalbers en ik wisten allebei wat we wilden: bezoekers een nachtje laten slapen in de bieb. Zij zag overal kinderen in hun pyjama door de bieb rennen en ik zag allemaal jongeren die vette performances mee zouden maken. Onze droom kwam uit. 

Afscheid Jouke Bethlehem

28-6-2018 - Martin de Jong

Na een dienstverband van 43 jaar nam Jouke Bethlehem gisteren afscheid van de Bibliotheken Noord Fryslân. Er was een levendige lezing, hij werd toegesproken, sprak zelf en ontving diverse geschenken, waaronder de eerste plank voor een boekenkast en afgebeeld boek over de blues.

Internationale bibliobussenconferentie: een kans voor zinvolle Europese samenwerking?

20-6-2018 - Antoinette van Zanten

Van 31 mei tot en met 2 juni vond in de Zuid-Hongaarse stad Pécs een internationale conferentie plaats over bibliobussen. Naast vertegenwoordigers uit Hongarije, Kroatië, Roemenië, Servië, Slovenië en Duitsland was ook aanwezig ZB | Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, die met de Biblioservicebus en de Columbus internationaal geldt als een voorloper. Antoinette van Zanten, afdelingshoofd Dienstverlening en Educatie bij ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, doet verslag. 

Opwarmrondje

19-6-2018 - Eimer Wieldraaijer

Niet alleen omdat op die dag de aftrap van het WK voetbal plaatsvond, ook om andere redenen dwaalden de gedachten tijdens de Algemene Ledenvergadering (ALV) van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) op 14 juni af naar het toernooi waarop Oranje zo jammerlijk ontbreekt. Want net als de poulefase in Rusland kan deze editie van de ALV om meerdere redenen getypeerd worden als tussenstation, als opwarmrondje voor het meer serieuze werk in de volgende vergadering

Waarom bibliothecarissen moeten mikken op een cultureel zo divers mogelijk publiek

13-4-2018 - Maarten Dessing

Waarom moeten er diverse kinderboeken zijn? Wie moeten die maken? En hoe maak je die eigenlijk? Het jaarlijkse congres van Stichting Lezen probeerde woensdag in Leeuwarden antwoord te geven op deze vragen. Dankzij de bevlogenheid van de sprekers zullen veel aanwezigen, onder wie vele bibliothecarissen, geïnspireerd huiswaarts zijn gekeerd. 

    Resultaat 1 t/m 10 van 146     Volgende »

Peiling

De potentiële kracht van het landelijke merk Bibliotheek wordt niet voldoende benut
Eens
Oneens
In een interview in Bibliotheekblad nr 7 2019 stelt Cyril Crutz, directeur-bestuurder van BiblioPlus, dat de potentiële power...
Lees meer en geef uw mening