HomeRubriekenRubriek
voetnoot

ICT

Valse e-mails kunnen bibliotheek- organisaties besmetten met ransomware

8-12-2016 - Jan de Waal

Alle informatie in het systeem is onleesbaar geworden. Alleen met een actuele backup, een à twee dagen geen systeem en een hoop extra kosten is het probleem op te lossen. Een ramp voor iedere organisatie. En heel veel gedoe als het je privé overkomt. De gevolgen van ransomware kunnen ingrijpend zijn. In dit artikel gaat Jan de Waal in op de gevaren van ransomware en phishing en wijst hij op mogelijke oplossingen.

Hoe blijf je online relevant? Bibliotheekleden zien de website als centrale informatiebron

1-7-2016 - Toine Al

Hoe zetten bibliotheken hun website, hun online nieuwsbrieven, sociale media en apps optimaal in? Die vraag is inmiddels voor iedere bibliotheek actueel. Het online contact met leden en gebruikers wordt immers steeds intensiever. Daarin zetten smartphone en tablet de toon. 

Sociaal intranet biedt mogelijkheden tot nieuwe verbindingen

22-4-2016 - Justus Beek

Digitalisering, maatschappelijke verandering en een terugtrekkende overheid zorgen voor een nieuw speelveld voor bibliotheken. Dat betekent een nieuwe positionering, nieuwe partners en samenwerkingsverbanden. Met steeds minder geld en werknemers, maar met meer vrijwilligers. Dat vraagt om het efficiënt inzetten van middelen en het delen van kennis. Veel bibliotheken kiezen daarom juist nu voor een sociaal intranet. Waar moet een bibliotheek hierbij op letten? Justus Beek van het sociale intranet Plek deelt zijn ervaring met deze nieuwe intranetten binnen bibliotheken. 

Innoveren is investeren in mensen

14-1-2016 - Jan de Waal

Jan de Waal blikt vooruit naar het jaar 2020 en houdt een pleidooi voor innovatie als weg om tegen die tijd als bibliotheek nog steeds relevant te zijn. Hij betoogt daarbij dat technologie weliswaar een rol speelt, maar dat die ondergeschikt is aan het menselijke aspect. Wezenlijk is dat er binnen organisaties een klimaat ontstaat waarin werknemers ertoe willen en mogen bijdragen dat innovatie kan gedijen. Dat neemt niet weg dat die ontwikkelingen wel degelijk een rol spelen en het van belang is er voortdurend kennis van te blijven nemen om te kunnen zien welke mogelijkheden ze voor bibliotheken bieden.

Afsluiting open online workshop ‘Digitaal bijblijven’

24-7-2015 - Jan de Waal

Samen met Bibliotheekblad heeft Jan de Waal een online workshop ontwikkeld om op een leuke manier te oefenen in het zoeken in allerlei databanken en bronnen en zo al doende een aantal handige tools te leren kennen.
Het gaat om een serie van drie artikelen, gekoppeld aan een aantal vragen, om het digitale kennisniveau van de deelnemers bij te slijpen en te testen.
De reeks wordt hierbij (voorlopig?) afgesloten.  We geven de antwoorden op de derde serie vragen en blikken terug.

Open online workshop ‘Digitaal bijblijven’ (deel 3)

23-6-2015 - Jan de Waal

Samen met Bibliotheekblad heeft Jan de Waal een online workshop ontwikkeld om op een leuke manier te oefenen in het zoeken in allerlei databanken en bronnen en zo al doende een aantal handige tools te leren kennen.
Het gaat om een serie van drie artikelen, gekoppeld aan een aantal vragen, om het digitale kennisniveau van de deelnemers bij te slijpen en te testen. Dit is het derde artikel in de reeks.

Open online workshop ‘Digitaal bijblijven’ (deel 2)

21-5-2015 - Jan de Waal

Samen met Bibliotheekblad heeft Jan de Waal een online workshop ontwikkeld om op een leuke manier te oefenen in het zoeken in allerlei databanken en bronnen en zo al doende een aantal handige tools te leren kennen.
Het gaat om een serie van drie artikelen, gekoppeld aan een aantal vragen, om het digitale kennisniveau van de deelnemers bij te slijpen en te testen. Dit is het tweede artikel in de reeks.

Open online workshop 'Digitaal bijblijven' (deel 1)

24-4-2015 - Jan de Waal

Het valt niet mee om digitaal bij te blijven. Het internet is bijna een levend mechanisme, dat iedere dag verandert. Veel oefenen is nodig om digitaal bij te blijven, zeker als bibliothecaris.
Jan de Waal heeft, samen met Bibliotheekblad, een online workshop ontwikkeld om op een leuke manier te oefenen in het zoeken in allerlei databanken en zo al doende een aantal handige tools te leren kennen.
Het gaat om een serie van drie artikelen, gekoppeld aan een aantal vragen, om het digitale kennisniveau van de deelnemers bij te slijpen en te testen.

Ontwikkeling van het e-bookplatform

27-3-2015 - Sander van Kempen

Eind januari 2014 zijn we (toen nog BNL, inmiddels KB) begonnen met het op grote schaal uitlenen van e-books via de bibliotheken. Bibliotheekleden kregen toegang tot tweeduizend titels die zij – zonder extra kosten – konden lezen op tablet, smartphone, e-reader en pc. Er bestond onder onze klanten grote behoefte aan toegang tot meer e-books dan de paar honderd titels die de bibliotheken op dat moment konden leveren. En de bibliotheken zelf gaven duidelijk aan dat ze het e-bookplatform liever vandaag dan morgen gelanceerd zagen worden. Het was dan ook een bewuste keuze om te starten terwijl nog niet alles af was en al doende en lerende verbeteringen aan te brengen.
Na ruim een jaar kijken we terug op dit proces en vooruit naar verdere ontwikkelingen.

Ruim een jaar e-books in de bibliotheek: hoe kijken we terug?

27-3-2015 - Jan de Waal

Maart vorig jaar stelde Jan de Waal op deze website dat de landelijke e-booksite 'een drama' was. Tijd om na een jaar de balans op te maken: hoe staat de dienst er nu voor, is er veel verbeterd in het tussenliggende jaar? 

    Resultaat 1 t/m 10 van 50     Volgende »

Peiling

De potentiële kracht van het landelijke merk Bibliotheek wordt niet voldoende benut
Eens
Oneens
In een interview in Bibliotheekblad nr 7 2019 stelt Cyril Crutz, directeur-bestuurder van BiblioPlus, dat de potentiële power...
Lees meer en geef uw mening