HomeRubriekenRubriek
voetnoot

Spotlight

Onderzoek: Opgroeien in de mediasamenleving

30-4-2020 - Marianne Hermans

Jongeren groeien op in een wereld van informatieovervloed en continue afleiding. De smartphone is een poort naar de wereld, die helpt om nieuwe dingen te ontdekken en contact met anderen te maken, maar ook om mee te leren in het klaslokaal. De jeugd van nu is versmolten met sociale media: hun online en offline identiteiten vloeien vrijwel naadloos in elkaar over. We weten nog weinig over de invloed van deze ontwikkelingen op het opgroeien van de jeugd. Evenmin weten we hoe we kinderen en jongeren kunnen toerusten op een leven volgens de standaarden van de 21e eeuw.  

Vlaamse bibliotheken in migratiegolven naar eengemaakt systeem

16-4-2020 - Elselien Dijkstra

Een megaklus kun je het wel noemen: de overstap van 313 Vlaamse bibliotheken naar het eengemaakte bibliotheeksysteem. In 2017 won het Nederlandse OCLC de aanbesteding voor het ontwikkelen van een Vlaams bibliotheeksysteem op basis van Wise. Alle Vlaamse bibliotheken stappen hier in zeven migratiegolven op over, intensief ondersteund door Cultuurconnect. 

Digitaal verhalen vertellen in COVID-19 tijd

6-4-2020 - Menno Goosen

Het zijn geen makkelijke tijden. De meeste mensen, behalve werkers in essentiële beroepen, zijn thuis aan het werk, kinderen gaan niet meer naar school en onze sociale contacten zijn tot een minimum beperkt. We zijn wel veel meer gaan bellen, Whatsappen, Skypen, Hangouten en andere manieren van videovergaderen. Op die manier vertellen we elkaar in deze tijd verhalen. Journalist Ingrid Lutke Schipholt moest meteen denken aan de Decamerone van Giovanni Boccaccio en ontleende daar inspiratie uit voor een literair project.
 

David Lankes: Moeten bibliotheken waardevrij zijn?

16-3-2020 - David Lankes

Mij werd gevraagd te antwoorden op de vraag: ‘Moeten bibliotheken waardevrij zijn?’ Mijn antwoord is: nee, maar gaat verder dan dat. Waardevrijheid is geen optie. Niet alleen omdat waardevrij zijn negatieve gevolgen heeft, maar ook omdat het onmogelijk is. Het zou beter zijn geweest om te vragen: ‘Kunnen bibliotheken waardevrij zijn?’

Impactmanagement: missie, meten, maximaliseren

13-3-2020 - Marjolein Oomes

Impact: van bedrijfsleven tot cultuursector, overal zingt het rond. In visiestukken, factsheets en beleidsplannen. De term is krachtig en veelzeggend, maar tegelijkertijd lastig te definiëren en lastig te meten. En waar te beginnen? 

State of the Art | Vlaanderen: Tweedaagse excursie Mechelen en Aalst

28-1-2020

In september 2019 opende Het Predikheren in Mechelen zijn deuren, een voormalig klooster dat na langdurige renovatie omgevormd is tot stadsbibliotheek en centrum van literaire, sociale en culturele activiteiten.  In Aalst opende in 2018 de nieuwe huisvesting van de Stadsbibliotheek en de Academie voor Podiumkunsten, die in september 2019 door publiek en vakjury tot Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel 2019/2020 werd gekozen. Op dinsdag 28 en woensdag 29 april 2020 organiseert Rogues in samenwerking met Bibliotheekblad een excursie naar Mechelen en Aalst om uitgebreid kennis te maken met deze twee bijzondere bibliotheken.

Boek en expositie vijftig jaar tekenwerk Wytse Noordhof

28-1-2020 - Wim Keizer

Tekenaar Wytse Noordhof uit Dieren geeft ter gelegenheid van zijn 75-ste verjaardag een terugblik op de vijftig jaar waarin hij actief was als tekenaar en cartoonist. Hij doet dat door het laten verschijnen van een selectie van zijn werk in een boek Was getekend, Wytse N., 1970-2020 en via een expositie in de openbare bibliotheek van Dieren (t/m 22 februari). Het boek werd zondag 2 februari feestelijk gepresenteerd in deze bibliotheek. 

Onderzoek: De staat van het stelsel, Bibliotheekstatistiek 2018

9-12-2019 - Annemiek van de Burgt

In het stelsel van openbare bibliotheekvoorzieningen vindt een omslag plaats. De rol van bibliotheken verandert en verschuift steeds meer van klassieke uitleenbibliotheek naar brede maatschappelijke bibliotheek. Zo’n omslag vindt niet van de ene op de andere dag plaats, maar sijpelt langzaam aan steeds dieper door in het stelsel. Je merkt het in de bibliotheek: de verandering is bijna tastbaar. Maar kunnen we die verandering ook onderbouwen, en met cijfers inzichtelijk maken? 

Onderzoek: Veranderingen in de leescultuur

13-11-2019 - Marianne Hermans

In een samenleving waarin informatie hoofdzakelijk in de vorm van tekst tot ons komt, is het belang van lezen evident. De tijd die we besteden aan lezen neemt echter steeds verder af, en dat niet alleen: de hele leescultuur is aan het veranderen. We lezen via andere media, en we lezen minder lang en minder geconcentreerd, met uitzondering van de krimpende groep fanatieke boekenlezers. Met de opkomst van digitale media zijn diverse trends te zien waardoor mensen anders lezen.  

Innovatieve bibliobussen brengen nieuwe functies bibliotheek dicht bij de mensen

22-10-2019 - Antoinette van Zanten

Op 11 en 12 oktober vond in Middelburg en Leuven het internationale Buzz Festival plaats, niet alleen een viering van de jubilerende bibliobussen in Zeeland en Leuven, maar ook van de vitaliteit van de mobiele bibliotheekvoorziening in het algemeen. Onder het motto ‘De bieb komt naar u toe’ werd getoond hoe de moderne biblio-, digi-, taal- of fablabbus wordt ingezet als middel om op het platteland nieuwe taken en functies van de bibliotheek uit te voeren. Het publiek was welkom om de bussen te bezichtigen die stonden opgesteld op de Middelburgse Markt en het Leuvense Ladeuzeplein, en daarnaast was er in beide plaatsen een conferentie georganiseerd waar vakgenoten uit verschillende Europese landen reflecteerden op de rol van de bibliobus in deze tijd. 

    Resultaat 1 t/m 10 van 112     Volgende »

Peiling

De potentiële kracht van het landelijke merk Bibliotheek wordt niet voldoende benut
Eens
Oneens
In een interview in Bibliotheekblad nr 7 2019 stelt Cyril Crutz, directeur-bestuurder van BiblioPlus, dat de potentiële power...
Lees meer en geef uw mening